НАЧАЛО » българия

Преговаряме с "Газпром" за поевтиняване на природния газ

fb
3E news
fb
17-01-2014 12:35:00
fb

Възможно е намаляване на цената на природния газ, като в момента се водят преговори за това, обясни днес по време на пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Разговори за това страната ни може да води с руската „Газпром експорт“, експортно дружество на "Газпром", което е единственият доставчик на синьо гориво у нас.

Министър Стойнев очаква цената на газа у нас да бъде намалена след построяването на газопровода „Южен поток“. Причината е, че след построяването му няма да се плащат допълнителни транзитни такси, които да вдигат цената на доставяното гориво.

Днес се очаква да има преговори между енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер и руският енергиен министър Александър Новак и представители на „Газпром“, за да се уредят проблемите с доставките на природен газ по „Южен поток“. Стойнев загатна, че една от страните-участнички в проекта отказва да предоговаря подписаните вече споразумения. Министърът само припомни, че подписаните протоколи между България и Русия не противоречат на европейското закондателство и на третия либерализационен пакет.

В енергийното министерство бяха подписани догори между Международен фонд „Козлодуй" и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 34,5 млн. евро. С парите ще бъде закупена нова техника за „Мини Марица-изток" 2, за електроенергийния системен оператор, ще бъде подпомогната енергийната ефективност в обществени сгради и газификация на някои общини.

природен газ
цена
преговори
Драгомир Стойнев
По статията работи:

Георги Велев