НАЧАЛО » българия

Влак дерайлира край София, щетите са за стотици хиляди

fb
3E news
fb
18-01-2014 02:52:00
fb

Заради кражба на елементи от железопътната инфраструктура, тази нощ е станал тежък инцидент с товарен влак в междугарието на Яна и Мусачево. Товарен влак с празни цистерни се е преобърнал между гарите Яна и Мусачево, съобщи за Агенция „Фокус” инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в Държавно предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

„Имаме дерайлиране на седем вагона, плюс дизелов локомотив. Инцидентът е станал снощи в 22.46 часа", каза инж. Минчев. Дерайлирали са локомотивът и първите седем вагона от товарен влак № 20697. Товарната композиция се е състояла от осемнадесет вагона. Няма пострадали служители на железниците.

"Проблемът е, че имаме кражба на скрепителни елементи от железния път. Най-вероятно това е причината. Това се забелязва при първия оглед. Предстои разследване”, добави инж. Минчев.

Няма пострадали хора при инцидента. Няколко дни ще продължи работата по разчистването и възстановяването на мястото на инцидента. Щетите по спасителната операция са за над 200 000 лева. Транспортният министър Данаил Папазов поиска по-сериозни наказания в новия Наказателен кодекс за подобни кражби, които сравни с терористичен акт.

Около 150 - 200 метра от крепежните елементи в междугарието Яна и Мусачево са били откраднати, каза инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) пред журналисти на мястото на инцидента. Товарният влак е заминал преди три дни за гара „Кремиковци”, с цистерни, пълни с газ. Там е разтоварил, и на връщане, в междугарието Яна и Мусачево, в нощните часове между петък и събота, е дерайлирал влакът, с 18 вагона композиция, като първите седем са се преобърнали. Откраднати са около 150 - 200 метра от крепежните елементи на релсите. Инж. Милчо Ламбрев обясни, че поради откраднатите елементи и високата скорост, с която минава влакът, линията се е отделила, както и траверсите, и влакът е дерайлирал.

„Хубавото в тази ситуация е, че цистерните не са били пълни, но ако бяха пълни, не се знае какво щеше да се случи", коментира той. "Това, ако беше един пътнически влак, виждате какви последици можеше да има. Добре, че това е товарен влак и ние до няколко дни ще възстановим движението", посочи инж. Ламбрев.

Това е чист терористичен акт, за мен, това е опит за убийство на двамата машинисти, каза Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, пред журналисти на мястото на инцидента. По думите му, в момента се налага да се извършва спасителна акция. Трасето около линията трябва да се валира. Локомотивът е около 120 тона и минимум два крана ще участват в операцията по вдигане на дерайлиралите машини. След това следва разчистване и отново реновиране. Операцията въобще не е проста, каза Данаил Папазов – министър на транспорта.

По думите му, кражбите от железопътната инфраструктура са ежедневие. „Непрекъснато се крадат разни материали от линиите, което води до много щети. Министерство на транспорта, разбира се, че ще помогне, тъй като НКЖИ е наше предприятие, което е в състава на Министерство на транспорта, и ние всячески ще съдействаме.

„За мен е абсолютно чисто и ясно. Това е ежедневие. Представете си, ако това беше пътнически влак, и вътре имаше около 150 - 200 човека, какво щеше да се случи. Ами, ако бяха пълни вагоните, и беше последвал взрив - това е газ.”, допълни още министърът на транспорта.

влак
дерайлира
София
По статията работи:

Георги Велев