НАЧАЛО » българия

Шефчович в Москва, очаква се да постави и проблеми с руските проекти в България

fb
3E news
fb
14-01-2015 11:06:00
fb

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съю Марош Шефчович ще направи първото си официално посещение в Москва, по време на което ще обсъди с руската страна всички аспекти на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС.

„Това ще бъде първото ми посещение в Москва като заместник-председател на енергийния съюз. Ето защо бих искал да се обсъждат всички аспекти на нашето енергийно сътрудничество”, каза Шефчович пред репортери в Брюксел, пише БГНЕС. Той ще се срещне с руския вицепремиер Аркадий Дворкович, министъра на енергетиката Александър Новак и шефа на „Газпром” Алексей Милер.

От офиса на Шефчович поясниха, че ще бъде обсъдено прилагането на споразумението от октомври за „зимния пакет” газови доставки за Украйна и подготовката на „летния пакет”. Освен това Шефчович ще поиска Русия отново да изясни позицията си за проекта „Южен поток”, макар че енергийният министър Александър Новак бе потвърдил пред него в телефонен разговор, че Москва преустановява проекта.

 

Още преди няколко след среща с българския премиер Бойко Борисов Шефчович обяви, че в хода на посещението си в Русия смята да обсъди проблеми на България в контекста на отмяната на проекта „Южен поток“, сочат изявленията на представителя на ЕК, пише РИА Новости.

 

„Информирах премиера (Борисов - ред.), че ще пътувам за Русия в сряда. Аз обещах, че ще поставя тези въпроси (за сътрудничеството между Русия и България по „Южен поток“ - ред.) пред руските си колеги в сряда, тъй като България е член на Европейския съюз, тя е правила всичко възможно, за да изпълни законодателството на ЕС“, каза Шефчович на пресконференция след срещата си с премиера на България, пише агенцията.

 

Шефчович и еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете в Брюксел обсъждаха с премиера на България Бойко Борисов енергийната сигурност на страната в контекста на отмяната на строителството на газопровода „Южен поток“, съобщи по-рано пред журналисти прессекретаря на ЕК Анна-Каиса Итконен. Шефчович съобщи също, че в хода на посещението си в Москва на 14 януари още веднаж ще изясни позицията на Русия по отмяна на строителството на газопровода „Южен поток“.

 

"Ще се постарая да изясня още веднаж позицията на Руската Федерация по „Южен поток“. Аз имах телефонен разговор по този въпрос с министъра на енергетиката (на Русия Александър) Новак. Това беше преди Коледа. Той каза, че този проект не може да се реализира. Премиерът (на България) съобщи някои нови аспекти, затова аз отново ще поставя този въпрос на дневен ред“, каза той.

 

Русия в началото на декември съобщи за отказ от проекта за газопровода „Южен поток“, пише агенцията, като припомня доводите на руската страна за спирането му.

 

ЕК
Южен поток
Марош Шефчович
По статията работи:

Маринела Арабаджиева