НАЧАЛО » българия

Виктор Понта: България и Румъния могат да са частично в Шенген още тази година

fb
3E news
fb
07-03-2014 04:59:00
fb

Надяваме се тази година най-сетне да се вземе решение да влезем в Шепген с летищата и морските си граници и дано по-скоро да стане и за сухоземните, заяви след съвместното заседание на правителствата на България и Румъния румънският премиер Виктор Понта, предаде БГНЕС.

България и Румъния са напълно готови да влязат в Шенгенското пространство и в Брюксел трябва да разберат това, подчерта Понта. Двамата с министър-председателя Пламен Орешарски изразиха обща позиция на задоволство за предложената от Европарламента стандартна система за ценности в правосъдието и правовата държава по отношение на всички 28 страни-членки на ЕС.

"България и Румъния не трябва да бъдат третирани постоянно отделно, ние сме членове с пълни права на ЕС и искаме да спазваме всички стандарти на правовата държава, на независимо правосъдие и всичко това да означава оттук нататък по-добър живот за нашите граждани", заяви още Понта.

Пламен Орешарски каза, че предстои на оперативно заседание на българския кабинет да бъдат разгледани детайлно всички теми, които са били обсъждани на съвместното заседание в Русе. Ще бъдат набелязани планове за действие в съответните зони така, че да има и ефективно движение по темите, които са били дискутирани.

"Обсъдихме и инициативата на премиера на Румъния Виктор Понта за среща по-късно през тази година в Крайова, на която да институционализираме по-тесни връзки, координационни, между двете страни заедно със Сърбия, за да може в чисто регионален план да ни е по-лесно да развиваме сътрудничеството от една страна, а от друга страна да сме, ако мога да използвам израза, по-забележими в европейски план със съвместните си инициативи", каза още Орешарски.

След съвместното заседание министрите от двата кабинета подписаха протоколи и меморандуми за сътрудничество между министерствата на регионалното развитие, на земеделието, на външните работи, меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни относно взаимна поддръжка между страната-домакин, за сътрудничество в сферата на информационните технологии и съобщенията, в областта на младежта и спорта.

Двамата премиери валидираха и пощенска марка по повод на 135 години дипломатически отношения между България и Румъния. Това е трето издание, свързано с българо-румънската дружба, припомни транспортният министър Данаил Папазов.

На срещата е бе обсъдено и строителството на газопровода между Русе и Гюргево, което се забави допълнително с около четири месеца. В крайна сметка се очаква през април да бъде изграден интерконекторът, а впоследствие румънската страна да изгради и компресорна станция, за да може страната ни да получава газ оттам.

междуправителствено заседание
Румъния
България
Сърбия
Шенген
споразумения
По статията работи:

Георги Велев