НАЧАЛО » българия

Велоалеи ще се изградят на почти всички улици в ремонт в София

Столичната веломрежа ще достигне обща дължина от около 100 км до края на 2015 г., обеща зам.-кметът по транспорт

fb
3E news
fb
23-03-2014 06:29:00
fb

На повечето места, на които вече се извършват или предстои да започнат строително-ремонтни дейности, е предвидено да бъдат изградени и велоалеи, стана ясно от думите на заместник-кмета по транспорт на София Любомир Христов.

Той увери, че това е част от ангажимента на общината по изпълнението на програмата за развитие на веломрежата, както и на политиката за насърчаване на използването на този тип екотранспорт.

 

Христов напомни, че през последните години има изградени няколко велоалеи по основни направления, като сега предстои те да бъдат свързани поетапно. Настоящата мрежа е с обща дължина 30 км. Прогнозата е, че до края на следващата година столичани спокойно ще могат да кръстосват с велосипед около 100 км велоалеи, така че да имат максимален достъп до различни точки на града.

По различните проекти, които Столична община изпълнява, се търсят варианти за обособяване на трасета за велосипедно движение, увери Христов. Той даде пример с предстоящата реконструкция на парка пред НДК, обществената поръчка за която е пред приключване. Този проект предвижда по околните булеварди – “Патриарх Евтимий” и “Витоша”, да има и алеи за велосипедисти, като за втората от споменатите се мисли с тенденцията да стигне до входа на Южния парк.

Прекосявайки парка, човек ще може да излезе на алея по бул. “Гоце Делчев”, от там да се включи по тази на бул. “България”, а малко по-късно по другата на бул. “Цар Борис III”. Планира се трасе и по улица “Раковска”, което да осъществи връзка с вече съществуващото по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”.

Ще изграждаме велоалеи поетапно навсякъде, където има възможност да се обособяват трасета за велосипедисти, както и да се гарантира в максимална степен тяхната безопасност, каза Любомир Христов, цитиран от агенция “Фокус”.

велоалеи
веломрежа
ремонт и рехабилитация
столична община
Любомир Христов
По статията работи: