НАЧАЛО » българия

ВЕИ побеждават изкопаемите горива и може да се интегрират в системите за отопление на градовете

fb
3E news
fb
05-04-2016 03:43:00
fb

В цялостната политика на Европейския съюз има значителна промяна по отношение на енергийната ефективност, възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) и намаляването на вредните емисии. В този смисъл предстои и преразглеждане на европейската политика, като градовете вече ще се разглеждат на регионално ниво. В този аспект е много важно да се знае какво може да направи всяка една страна от Европа за градовете си и то така, че стратегиите за енергийна ефективност и ВЕИ да станат част от бъдещите интелигентни градове. Това посочи Кристиан Енгел от "Термафлекс" Австрия в рамките на конференцията за Енергийна ефективност и възобновяема енергия за Югоизточна Европа, която се провежда в Интер Експо Център в София. Базирайки се на опита на компанията експертът обърна внимание на интегрирането на ВЕИ в мрежите за топлинна енергия, както и за охлаждане.

ВЕИ вече побеждават изкопаемите горива. Необходимо е по един доста по-организиран начин те да бъдат интегрирани в системите за отопление и охлаждане в градовете, посочи той, като припомни, че с промяната на климата самите градове вече започват да се променят. Според Кристиан Енгел ВЕИ системите предоставят възможност на самите жители в градовете сами да участват в производството, а дори и на доставката на енергия по мрежата. По думите му в бъдеще все повече ще се използват още нетрадиционни източници на енергия. Така например цялото потребление на Лондон може да бъде посрещнато от настоящи топлинни източници, с които градът разполага, като метрото или пекарните. Прилагането на нови технологии в санирането на сградите може да зададе нови параметри на самите сгради, коментира експертът. Той даде пример с Холандия и Германия, където слънчевата енергия вече се интегрира в отоплителните системи на градовете или за посрещане на нуждите от гореща вода. За целта се разработва технология за намаляване на градусите по тръбите за снабдяване с гореща вода – от 90 до 70 градуса по Целзий.

Експертът обърна внимание на бъдещето на геотермалната енергия като една от възможностите за внедряване на новите източници, а също и за задоволяването на необходимостта на част от градовете от гореща вода. По думите на Кристиан Енгел в момента в Румъния вече се работи по такъв проект, като неговата особеност в частност касае осъществяването на необходимата инфраструктура.

Добрата новина е, че има много ВЕИ и отоплителни системи, които могат да бъдат оптимизирани и интегрирани в системите за отопление и охлаждане на градовете, заключи Енгел.

 

 

ВЕИ
системи за отопление и охлаждане на градовете
Термафлекс
интелигентни градове
По статията работи:

Маринела Арабаджиева