НАЧАЛО » българия

Васил Щонов: Предишното правителство е заложило огромни приходи от въглеродни емисии, за да оправдае поевтиняването на тока

Вместо предвидените 500 млн. лв. в системата са постъпили около 80 млн. лв. от СО2, заяви министърът на икономиката и енергетиката

fb
3E news
fb
01-10-2014 03:46:00
fb

 

Увеличението на цената на тока, гласувано от ДКЕВР, ще покрие едва 1/5 или около 200 млн. лв. от текущия дефицит в НЕК от 900 млн. лв., който ще се натрупа през следващите 12 месеца.Това коментира днес министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов в интурвю за БтВ. 

„Още 200 млн. лв. ще бъдат покрити от таксата „задължения към обществото“, която се плаща от бизнеса. Така всеки участник в енергийния пазар ще поеме част от недостига в системата“, обясни Щонов. По думите му останалите 500 млн. лв. ще бъдат компенсирани чрез подобряване на ефективността на държавните дружества и предоговаряне на дългосрочните договори.

Министър Щонов подчерта, че двата основни удара в системата на енергетиката идват от включването в нея на американските централи през 2011 г. и прекомерното участие на ВЕИ сектора. Според него още през 2005 г. е можело да се спре диспропорцията и да се променят условията по тези договори.

Дефицитите в енергийната система са били ясни и преди две, и преди една година и въпреки това е взето решение от предишния състав на ДКЕВР да се намали цената на електроенергията, допълни икономическият министър.

Той специално подчерта факта, че предишното управление е заложило „на хартия“ приход от продажба на въглеродни емисии в размер на 500 млн. лв. при ценовото решение от 1 юли 2013 г. "Реално обаче тази сума не се е материализирала и в системата са постъпили не повече от 80 млн. лв.

Относно смяната на ръководството на атомната централа министър Щонов подчерта, че то е било необходимо, за да се оптимизира работата и да се предотвратят злоупотребите в дружеството. „През първите шест месеца на 2014 г. АЕЦ „Козлодуй“ е реализирал 70 млн. лв. повече приходи, от които едва 11 млн. лв. са постъпили в БЕХ. Разходите за външни услуги на дружеството са били увеличени с 35%, а капиталовите разходи с 50%“, обясни Щонов. Той подчерта, че на предишното ръководство на централата е било дадено достатъчно време да подобри работата си.

Във връзка със съкращаването на 12 човека от структурата на ОП „Конкурентоспособност“ икономическият министър заяви, че се съкращават позиции, които не са необходими в процеса на сертифициране на оперативната програма. „Работим за повишаване ефективността и в рамките на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, допълни Щонов.

Според министър Щонов, при предходните управления е оказван политически натиск върху комисията. „ДКЕВР извършва анализи за това с колко трябва да поскъпне цената на електроенергията и днес трябва да обяви решението си. Служебният кабинет не оказва политически натиск върху комисията“, категоричен бе министърът.

цена на електроенергията
поскъпване на тока
постъпления от продажбата на въглеродни емисии
СО2 емисии
По статията работи:

Галина Александрова