НАЧАЛО » българия

Васил Начев: Спотовият пазар и втечненият природен газ са двете основни тенденции на газовия пазар

Total ще отложи сондажа на блок Хан Аспарух, прогнозира експертът

fb
3E news
fb
25-09-2015 04:18:00
fb

Френската компания Total ще спре сондажа, който трябва да осъществи през февруари-март в блок Хан Аспарух в Черно море. Това прогнозира eнергийният експерт Васил Начев в рамките на дискусия, организирана от Центъра за изследване на Балкански и Черноморски регион. В най-добрия случай сондаж може да има през май-юни.

През следващите 10 години големи проекти за газопроводи в Европа няма да бъдат осъществени. Те са по-скоро предмет на политическо говорене, тъй като тенденциите на пазара на газ са съвсем други, заяви експертът. Той се аргументира с данните за развитието на пазара на природен газ в Европа, които показват спад от 11% през 2014 г., както и с новите тенденции на този пазар. Начев постави под съмнение и изграждането на газопровода ТАР, позовавайки се на интересите на Италия към Алжир. Именно тези тенденции на пазара обясняват и нулевата успеваемост на интерконектора Гърция-България, обясни експертът.

Когато се говори за диверсификация трябва да се каже, че "Газпром" и Русия не са проблем за Европа, тъй като доставките са между 22 и 28%. Просто в Европа липсва опцията за допълнителен избор, което поражда нервността й, че трябва да се съобразява с доставките на "Газпром". От своя страна руската компания, по думите на експерта залага не на бизнеса, който развива, а на политическия натиск. В тои контексто той постави и въпросът доколко проектът за "Северен поток-2" е политическо говорене и доколко реалност.

Тенденциите на газовияпазар през следващите години са свързани с развитие на спотовия пазар и увеличаване на доставките на втечнен природен газ (LNG).

Все по-голямо значение ще придобива спотовият пазар на природен газ, което ще доведе до свиване и отказ от дългосрочните договори. Значително ще се увеличи значението на втечнения природен газ (LNG), прогнозира Начев. Той изрази очакване за нарастване на доставките на втечнен природен газ с 20%, както и спад на цената. Това ще е обликът на газовия пазар през следващите 10 години, допълни експертът. Основни доставчици на природен газ за Европа са Русия, Норвегия, Алжир, Либия, както и страните внасящи LNG, заяви експертът, като отново наблегна на липсата на ясна визия от страна на Европа за развитието на газовия пазар.

Откритието на италианската компания Eni на находището от природен газ в териториалните води на Египет, находищата на газ в Кипър и Израел предполагат интересно развитие на Средиземноморския регион, смята още експертът. 

В коментар за възможностите за внос на газ от Иран, Васил Начев обясни, че ако има изобщо внос оттам, то той ще е като втечнен природен газ. Ако някой инвестира в Иран ще е в LNG и находището „Южен Парс“, заяви той. Очакваният друг играч на пазара е Ангола, заяви още Начев, позовавайки се на последните проучвания в страната.

Като пример за диверсификация на газовите доставки Васил Начев той посочи Украйна, като наблегна на факта, че в момента, в който започнаха да я притискат приложи чисто икономически похвати за цената.

Експертът бе изключително критичен по отношение на 10-годишния план за развитието на газовия пазар в България. В обяснение за газовата връзка с Румъния Васил Начев ясно заяви, че тя е на ниво на ученик от втори курс в техникум и няма да се намери сериозна компания, която да осъществи този проект.

България няма нужда и от газова връзка с Турция, в частност за трасето Лозенец-Недялско, смята Начев, като постави въпрос за необосновано високата цена, посочена за тази връзка - 47 млн. лв. при цена на тръбите, които са най-скъпата част от един тръбопровод - 6 млн.лв.

 

 

LNG
природен газ
блок Хан Аспарух
Васил Начев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева