НАЧАЛО » българия

Варна одобри устройствените планове на "Южен поток"

fb
3E news
fb
13-01-2014 07:32:00
fb

На първото си заседание за годината Общинският съвет на Варна одобри подробния устройствен план за строителството на „Южен поток“. Предложението е било внесено от кмета на Варна Иван Портних в края на миналата година, предаде БТА. В плана подробно е описано застрояването на техническите площадки на сушата, включително измервателни съоръжения, кранови възли и прилежащите съоръжения. В плановете са посочени и къде ще бъдат разположени временните строителни площадки.

От компанията внесоха документа още през октомври, заедно с подробен план за морската част на газопровода, включващ и трасето в териториалните води на България.

Малко след това дружеството „Южен поток транспорт“ публикува и доклада си за оценка на въздействието върху околната среда. До края на годината имаше две обществени обсъждания на плановете на компанията. В момента се чака одобрението на Министерството на околната среда и водите за ОВОС-а.

От проектната компания смятат да изградят нужните съоръжения за газопровода в района на плаж „Паша дере“. Там в момента минава и газопроводът до платформа „Галата“. Местните жители имат притеснения основно заради тежките камиони, шумът от компресорните станции и дали това няма да навреди на туристическия сезон. От „Южен поток Транспорт“ са категорични, че проектът им е разработен съобразно най-високите екологични страндарти и е щадящ към природата и хората.

Южен поток
Варна
строителство
По статията работи:

Георги Велев