НАЧАЛО » българия

Валентин Николов: Има варианти за нова ядрена мощност, без да се натоварва държавата

Финансиране на нова ядрена мощност чрез преоформяне на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" или чрез приходите на АЕЦ "Козлодуй" от свободния пазар предлага заместник-председателят на енергийната комисия към НС

fb
3E news
fb
15-06-2016 12:14:00
fb

Два варианта за гарантиране на строителството на нова ядрена мощност, които обаче да не натоварват държавата предложи в рамките на конференцията на Булатом заместник-председателят на комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов.
Първата касае бъдещето на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", а вторият - приходите на АЕЦ "Козлодуй" след пълната либерализация на пазара. И двете идеи касаят период след поне около 10 години, но така или иначе пълното развитие на един такъв проект за нова ядрена мощност ще трае толкова.
Фонд "Сигурност на електроенерийната система" да се преоформи така, че в бъдеще да акумулира средства, които да гарантират стратегическото участие на държавата при изграждане на нова ядрена мощност, каза Николов пред журналисти.
В момента Фонд "Сигурност на електроенерийната система" попълва дефицита на Националната електрическа компания, като при либерализацията на пазара той покрива разликата в пазарната цена по дългосрочните договори. "Тези участници обаче имат дългосрочни договори, които в един момент ще излязат от този фонд", припомни Николов. По думите му тогава този фонд може да се използва успешно за инвестиции в нови мощности. "Тоест той може да гарантира, няма да участва пряко, но да гарантира пряко бъгарското участие в такива инвстиции". Предвид досегашния модел в енергетиката, според който един инвеститор може да притежава 49 на сто, то тогава останалите 51 процента,( в които обаче да влизат и вложените средства в площадка, предпроектни поручвания и пр.) от този фонд "може да дадат гаранциите на българската страна да запази стратегическото си положение в инвестицията", обясни той идеята си.
Втората идея, която депутатът от ГЕРБ коментира касае бъдещите приходи на АЕЦ "Козлодуй" от либерализирания пазар на електроенергия. Той припомни, че при пълната либерализация АЕЦ "Козлодуй" вече няма да работи на регулирания пазар и няма да продава електроенергията си на цена от 30 лв. за МВтч и при постигането на пазарна цена от 60 лв. примерно би могъл да поеме гаранция за нова ядрена мощност.

"От друга страна АЕЦ "Козлодуй" в момента работи под себестойност, говоря за около 4 теравата, които в момента се изкпуват на 30 лева по решение на КЕВР. Тези 4 теравата на пазарна стойност от около 60 лева правят 240 млн. лева. Тези 240 милиона на година в дългосрочен план могат да се събират в един фонд, така че този фонд да гарантира тази инвестиция. Тоест ние може успешно да предложим именно тези пазарни механизми, ез да натоварваме държавата и даси гарантираме новите мощности като едни дългосрочни проекти. Така че това е идеята която влагам.

По-рано в рамките на конференцията Николов припомни, че при либерализирането на пазара АЕЦ "Козлодуй" вече няма да изпълнява социална функция. Освен това той припомни, че след 10 години изтичат дългосрочните договори с "американските" централи и страната ни ще се нуждае от нови базови мощности. Предвид споразумението от Парижката конференция за намаляване на вредните емисии именно нова ядрена мощност може да е най-успешното решение.

Удължаването на живота на двата блока е с 10 г. с възможност до 30 г., припомни Николов, като отчете и факта, че вероятно след години ЕС може да има и нови изисквания към атомните централи. "При всички случаи ние трябва да бъдем готови с нов проект, който да може да замести 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Аз винаги мисля, че тази конкурентна среда , която ще се създаде при либерализацията ще окаже огромен натиск върху въглищните централи. На това отгоре повишение на цената на въглеродните емисии може да ги затвори преди изтичане на проектния им ресурс. 

АЕЦ Козлодуй
нова ядрена мощност
фонд Сигурност на електроенергийната система
Валентин Николов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева