НАЧАЛО » българия

Бялата маслодайна роза е идеална за биопроизводство в полупланински райони

България изнася масло от Rosa alba L в Япония, където е издигнато в култ и се счита панацея за организма

fb
3E news
fb
02-06-2014 03:52:00
fbБялата маслодайна розае много подходяща за биологично производство, защото може да се отглежда не само в Казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони. В сравнение с останалите маслодайни роди (Rosa alba L) е по–устойчива на гъбни болести, по–малко взискателна към почвите и по–издръжлива на ниски температури. Това препоръчва на биопроизводителите директорът на Института по розата и етеричномаслените култури към Селскостопанска академия доц. Васил Базитов.

В миналото бялата роза е заемала 20-30% от площите с тази култура у нас. Институтът в Казанлък работи за създаване на нови сортове, които да станат не само носители на нови аромати, но и да са подходящи за сушене на цвета. Сушеният цвят се използва в хранително-вкусовата промишленост - в млечни продукти (кисело мляко, сладоледи), чай и др., влага се в хомеопатични средства, а воден екстракт от венчелистчетата има доказани антибактериални и антигъбични свойства.

Институтът разполага с колекционна градина с образци от бяла маслодайна роза на площ от 5 дка. На практика по този начин са обхванати всички клонове от бяла маслодайна роза в цялата Розовата долина. В България се отглежда основно Червена маслодайна роза (Rosa damascena var. trigintipetala (Dieck) Koehne). Освен нея учените поддържат колекция от 40 произхода и колекционни номера и от други видове маслодайна роза, които служат главно в селекционната работа, посочи доц. Базитов.

Той определи като “панацея за организма“ маслото от бялата маслодайна роза, което през последните години стана истински хит в Япония. Учените са доказали, че ценните й съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот. Рандеманът от бялото цвете обаче е двойно по-нисък и елексирът е двойно по-скъп.

Япония произвежда от бялата роза и специални бонбони, премахващи лошия дъх в устата и действащи като естествена виагра. Не случайно японците обявиха 2 юни за Ден на розата. Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската страна.

 

 

биопроизводство
земеделие
екология
бяла маслодайна роза
Институт по розата
По статията работи: