НАЧАЛО » българия

Бъчварова: Борисов е премиерът, който спря три големи енергийни проекта с руско участие

fb
3E news
fb
18-01-2015 12:22:00
fb

Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти с участието на Русия– на газопровод, нефтопровод и ядрен проект, обяви пред БНР вицепремиерът в кабинета „Борисов“ Румяна Бъчварова.

 

И двете визити бяха категорична подкрепа на сегашното правителство и на премиера Бойко Борисов. Това беше разчетено в самия контакт по време на срещите, а и в това, че за толкова кратък период от време тези ключови личности дойдоха в България.

Така коментира пред БНР Румяна Бъчварова, вицепремиер в кабинета "Борисов", скорошните визити на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас. Тя подчерта, че е участвала и в двете срещи.

Според Бъчварова двете визити били отдавна подготвяни. Може би си спомняте, че с в началото на юни, когато бяхме в опозиция, с Борисов имахме срещи на високо ниво в Щатите. Тогава била високо оценена неговата откровеност. От сегашните визити видяхме как България е отново на картата на европейските и световни интереси, коментира вицепремиерът пред БНР, цитирана от БГНЕС.Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект, обяви Бъчварова и добави - това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия. Сега се видя, че нашата позиция е действително последователна, оцени Бъчварова. Досега интересът към страната ни беше доста по-общ, сега вече не е каза още тя. Като участник в срещите с Кери, Бъчварова останала изумена от това какви възможности за бъдещо развитие предначертал той.


Общото изявление, което беше сред срещата бе, че ние продължаваме в работен формат по-нататъшните двустранни отношения, поясни Бъчварова. Ще има четири работни групи, а не само една, както е обикновено, добави още тя.

 

По енергийните проекти тя каза, че "ние дълго време не можехме да докажем дали те имат преки и значими ползи за българската икономика". За Южен поток, който бе подписан от първото правителство "Борисов", Бъчварова обясни като негатив това, че проектът "беше гарантиран на 100% от транзит от Русия". Няма категорични доказателства за ползите от тези проекти. Затова се мислеше, че те имат политическо въздействие, но не и икономическо. Кой не би се съгласил през територията на страната да минават стартегически проекти. Ядрената централа също се оказа с недоказани ползи. Затова ние не казвахме категорично, че искаме спиране на тези проекти а казвахме – нека бъдат доказани ползите от тях.

Енергийният експерт, който Щатите ще пратят у нас не трябва да бъде оприличаван като политкомисар, посъветва Бъчварова. Той по-скоро ще улесни контактите с други държави, включително и с представители на ЕК. Днес е ясно, че трябва да се работи бързо за изграждане на конекторни връзки със съседните държави. Аз се надявам много скоро да има резултат и да има интерконекторна връзка, обяви Бъчварова.

Ние очаквахме темата за превъоръжаване да бъде поставена. На втората среща тя бе оставена в сянка и не бе категорично поставена пред нас. Факт е, че България трябва като равноправен член на НАТО да се превъоръжи, но е и ясно, че това не може да стане в момента поради икономическото състояние на страната. Това трябва да стане до 2020 година, каза още вицепремиерът. По думите й пресконференцията на Кери и Борисов била отразяване едно към едно на разговорите преди това.

 

Ние сме вече част от глобалния свят - това е нещо което трудно се осъзнава. Хубаво е че имаме партньори имаме контакти с другите и решаваме проблемите заедно, заяви вицепремиерът.

Тя засегна и темата за административната реформа, като подчерта, че е "по-важно е да направим така, че администрацията независимо от количеството й – че ще стане по-малка, да работи добре с гражданите и с бизнеса. Трябва да се въведат новите технологии, да влязат по-млади хора, за да се промени администрацията. Тя трябва да произвежда услуги, които самата тя потребява".

За участието на Борисов в президентските избори Бъчварова подчерта, че не е уместно на този етап да се обсъжда евентуалната кандидатура на Борисов за поста. Към този момент този въпрос не е актуален, защото имаме действащ президент. Още повече, че още при съставянето на коалиционен кабинет Борисов заяви, че към момента е важно да бъде изпълнен успешен пълен мандат, обясни Бъчварова. От миналата седмица вече има съвет за развитие, който ще се занимава с коалиционната политика. Аз съм председател на съвета и това е в моите отговорности и приоритети. В съвета участват представители на всички политически сили от коалицията, ако има нужда ще влязат и представители на парламентарни комисии, за да се постигне на взаимодействие между изпълнителната и законодателната власт.

Когато подписахме коалиционното споразумение, ние търсихме легитимен орган, за да правим консултации. Смятам че в рамките на този орган, ще можем да водим такива консултации, каза Бъчварова. Според нея по аналога на опита да други страни за гъвкави коалиции и у нас всяка политическа сила може да прави мнозинства и извън управляващата коалиция.

Съдебната реформа трябва да се случи. Ще има противоречия за начина, по който трябва да се случи. От тук нататък в парламента ще има дебат и тя трябва да се случи. Но важно е да се води дебат каква трябва да е тя. Трябва да започнем този разговор публично, за да го направим по най-добрия начин. Който е против реформата, трябва да го обясни. Реформата в съдебната система е условие за живот на целия обществен организъм от тук нататък, заяви Бъчварова.

Реформата трябва да мине през парламента, за да постигне обществения консенсус. За да може, каквото и да стане с това правителство, тя да не може да бъде спряна. Ние искаме всички политически сили да изразят отношение по реформата, каза Бъчварова. Има много интереси, които са заинтересовани зад това състояние на съдебната система, каза Бъчварова в обяснение защо се бави толкова години реформата. Даже с министър Иванов си говорихме, че това е процес който ще има доста трудна битка. Това е работа и като във всяка една работа има и амбиция, бе обяснението на вицепремиера. /БГНЕС

Румяна Бъчварова
енергийни проекти
По статията работи:

Маринела Арабаджиева