Българското председателство започва с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

Източник: БГНЕС

През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия в България (петък, 12 януари) председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата.

Непосредствено преди пресконференцията в тяхно присъствие ще се състои и церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) , който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. Подписването ще се проведе в присъствието и на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл.

Одобреният кредит от 100 млн. евро е на компанията "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Целият проект на стойност 222 млн. евро предвижда инвестиция в изграждането на нов завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград.

Днес предстоят поредица от срещи на българските държавници с европейски ръководители, пристигнали у нас по случай официалното откриване на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Държавният глава Румен Радев ще проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Темите на разговора ще са свързани с актуални теми от европейския дневен ред, както и с ключовите приоритети на българската страна в качеството ѝ на председател на Съвета. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия ще имат срещи в Народното събрание. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също ще се срещне с Юнкер.

По-късно Жан-Клод Юнкер и Колегиумът на европейските комисари ще разговарят в зала „Изток” с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.

Премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов и Юнкер ще разговарят по теми от европейския дневен ред, като акцент ще бъдат приоритетите на страната ни по време на председателството. Многогодишната финансова рамка на ЕС и готовността на България за членство в еврозоната и Шенген също ще бъдат обсъдени по време на срещата между премиера и председателя на Европейската комисия.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари