НАЧАЛО » българия

Български заводи се изнасят, заради такса "задължение към обществото" в цената на тока

fb
3E news
fb
02-06-2015 11:37:00
fb

Български заводи може да изнесат производството си извън страната, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри планираното увеличение на таксата "Задължения към обществото" с над 112%. Това пише за http://inews.bg/ Кристиан Костурков, позоваваки се  на председателят на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. В публикувания за обсъждане доклад за цените в сектор "Електроенергетика" от 1 юли т.г. регулаторът предвижда въпросната такса, която преди 2 години събра в себе си добавките "Зелена енергия", "Кафява енергия" и "Невъзстановяеми разходи", да бъде увеличена от сегашните 18.93 лв. за мегаватчас на 40.21 лв. Което представлява скок от 21.28 лв. или 112.41%. А това ще бъде много сериозен удар върху бизнеса.

Припомняме, че такса "здължение към обществото" се предвижда да бъде наложена и за износа на ток. Това обаче може напълно да спре износа на електроенергия, тъй като ще стане неконкурентоспособна. Търговците на електроенергия нведнъж са предупреждавали, че всяка такса може да навреди. Нишата, която ще се отвори от българския износ на ток веднага ще бъде заета от конкуренти от Румъния и Унгария.

"Индустрията в България за година използва около 12 тераватчаса електроенергия. Ако за всеки от тях ще трябва да се платят допълнително по над 20 лв., това означава, че тези предприятия ще трябва да изхарчат повече от 250 млн. лв., за да покрият нуждите си от ток, изчисли Стаменов. Според него такъв разход ще бъде непосилен за огромна част от българските предприятия. Затова и много от тях ще бъдат принудени да затворят. Други пък ще изнесат изцяло производството си в чужбина, предупреждава шефът на БФИЕК.

Стаменов посочва, че и без планираното увеличение нашите заводи се намират в неравностойно положение спрямо конкурентите си от съседните държави, даже и от останалата част от Европа. "Електроенергията за индустрията в Гърция, в Унгария, дори в Германия е на по-ниски цени от тези в България", казва Стаменов. Поради тази причина много от компаниите, които имат заводи и в тези държави, ще предпочетат да преместят изцяло производството си от България там, допълва той.

Вариантите това да не се случи са КЕВР да не увеличава тази такса или пък да бъде намерен механизъм, чрез който поскъпването да бъде компенсирано, стана ясно още от думите на Стаменов. Единият начин е да се използват разрешените от Европа методи за туширане на високите цени на зелената енергия. Която в масовия случай все още е скъпа, а и въпросната добавка се заплаща и заради този вид ток. Пример за това е методът, чрез който приходите от продадените от България свободни квоти за излъчване на парникови газове в атмосферата, могат да се използват за компенсиране на изкупуването на енергията от ВЕИ-централите. Така потребителите няма да бъдат натоварвани със заплащането на добавката или пък за тях ще остане по-малка част от нея.

 

ток
цени
БФИЕК
такса задължение към обществото
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева