НАЧАЛО » българия

България ще бори корупцията по румънския модел

На страната е необходима една форма, с която се декларира имущество и един орган, който да проверява дали състоянието съответства на доходите, заяви вицепремиерът Меглена Кунева в парламента

fb
3E news
fb
04-02-2015 04:43:00
fb

До март ще има стратегия за борба с корупцията, ще бъде направена цялостна стратегия по доклада на Европейската комисия. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на блиц контрол в Народното събрание. „Почти всяка мярка трябва да е съпроводена с политическа воля и смятам, че такава воля има. Надявам се това желание за реформи и воля да се умножава”, посочи тя и допълни, че това ще бъде добре оценено от българските граждани. Според нея няма смисъл за противопоставяне и отлагане.

Процесът ще се координира от вицепремиерa Меглена Кунева с помощта на министъра на правосъдието Христо Иванов.

"Още от началото на мандата на това правителство създадохме система от мерки, които да започнат да преодоляват това разпокъсване на различни институции и да видим извървения път досега", каза Кунева.

Създадена е работна група, която е приключила с разследванията и е дала на кабинета анализ на моментното изпълнение на стратегиите. Той ще послужи за създаване на стратегия за борба с корупцията, която ще бъде готова до март, каза вицепремиерът.

В нейното изготвяне ще се включат неправителствени организации, като крайната цел е да има един-единствен орган, за да се знае кой носи отговорността.

Ще продължи да има Сметна палата и Национална агенция по приходите, защото те няма как да не дадат своя принос, но на България е необходима една форма, с която се декларира имущество и един орган, който да проверява дали състоянието съответства на доходите.

По думите на Кунева, такъв орган работи много успешно в Румъния с 35-40 инспектора. Освен административната, ще се укрепи и другата много важна част в лицето на прокуратурата, обеща Кунева.

Още през следващата седмица правосъдния министър трябва да е готов с план във връзка с доклада на ЕК, обяви в допълнение и премиерът Борисов.

стратегия за борба с корупцията
Меглена Кунева
По статията работи:

Галина Александрова