НАЧАЛО » българия

България с най-ниски цени в Европа за еленергия и мрежови разходи за бита през септември 2018 г.

fb
3E news
fb
28-10-2018 08:52:00
fb

България е с най-ниски цени на електрическата енергия за битовите потребители в ЕС, показва изследване на Института за енергиен мениджмънт за септември 2018 г. По цените на мрежовите услуги страната ни е втора по най-ниски цени. /Виж графиките/

 
Пълните цени на електрическата енергия включват разходите за енергия, за мрежови услуги, енергийни данъци (разходи за подкрепа на енергийни и екологични политики) и ДДС. Примерите са на база на битовите тарифи за столичните градове. България остава с най-ниски цени в Европа, три пъти по-ниски от "шампионите" Германия и Дания.


Цените за мрежови услуги включват разходите за достъп и пренос през електропреносна и електроразпределителни мрежи за столиците на съответните държави в абсолютни стойности. Българските потребители заплащат за мрежови услуги, развитие и модернизиране на електроенергийните мрежи 2 пъти по-малко от средните в ЕС и 3 и половина пъти по-малко от държавите с най-скъпа мрежа - Белгия, Чехия и Люксембург. Единствената държава с по-ниски мрежови разходи от България е малката островна държава Малта. При действащите цени на мрежовите услуги в България "поумняването" и дигитализацията на мрежите, гъвкавото управление на потреблението и децентрализираното производство се отлагат за неопределено бъдеще.

пазар на ток
цени на електрическа енергия
битови потребители
разходи за мрежови услуги
По статията работи:

Галина Александрова