НАЧАЛО » българия

България се обявява в защита на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн и Мини Марица Изток

Страната ни е сред групата държави, които начело с Полша заведоха дело срещу ЕК във връзка с регламента за големите горивни инсталации и завишените изисквания за изхвърляния на серни и азотни емисии и живак

fb
3E news
fb
29-11-2018 11:03:00
fb

България в лицето на министерство  на енергетиката категорично заяви позицията си в защита на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн и Мини Марица Изток. Това става ясно о изказването на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред миньорите обявили два поредни дни за протест в защита на комплекса и работните си места. Министър Петкова и шефът на БЕХ Петьо Иванов отидоха на крака при миньорите в сряда - първия ден

България за пръв път е толко категорична в позицията си  в защита на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн и Мини Марица Изток.  Страната ни  оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. Още през 2017 г. енергийният министър съобщи, че България ще се присъедини към коалицията от държави в защита на въглищната си индустрия. Така страната ни стана част от групата държави, които начело с  Полша заведоха дело срещу ЕК във връзка с регламента за големите горивни инсталации и в частност по отношение на завишените изисквания за изхвърляния на серни и азотни емисии и живак.

Екоминистерството съвсем скоро трябва да обяви резултатите от процеса по дерогация, поискан от трите ТЕЦ-а в Маришкия басейн – ТЕЦ „Марица „Изток 2“, ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „AES Гълъбово“.

Междувременно в речта си пред миньорите министър Петкова изпревари обявяването на дерогацията за ТЕЦ „Марица Изток 2“, като съобщи, че министерството на околната среда е взело решение да бъде дадена безсрочна дерогация на държавната ТЕЦ и тя може да работи. Една четвърт  от емисиите за ТЕЦ-а вече са закупени, а до 21 декември енергийният холдинг ще купи всички необходими емисии, за да може да работи дружеството нормално.

На срещата в Катовице (през декември) българската делегация ще обяви, че не подкрепя по-амбициозни цели на ЕС по отношение на въглеродните емисии, заяви министър Петкова по БНР.

По-рано през тази година трите централи наеха консултант за изготвяне на анализ, с който се кандидатства за дерогация за всяка от тях, тъй като в страната ни досега няма подобен опит и методика за изчисляване на нормите на изхвърляния на емисиите от серен, азотен диоксид, а особено и за живак. От ТЕЦ „AES Гълъбово“ например още преди месеци бяха категорични, че  ще искат отмяна на разпоредбите за серен диоксид и живак.

Разходите, които трябва да направят централите в Маришкия басейн за изпълнението на новите екоизисквания, надхвърлят т.нар. ползи за обществото.  Предварителната сума, обявена от консултантска компания още към края на 2017 г. за привеждане на централите, според изискванията на новия европейски регламент за големите горивни инсталации, бе за около 1,2 милиарда евро.

От значение е и фактът, че този процес на екологизация на трите ТЕЦ-а е с различното стартово ниво.  
ТЕЦ  AES Гълъбово е съвсем нова, построена по едни от последните стандарти за екологичност и ефективност. Тя е най-голямата, но и най-екологичната централа не само в България, но на Балканите и в Европа.

КонтурГлобал Марица изток 3 инвестира стотици милиони лева в реконструкция и подобряване на екологичните характеристики на производството си. Централата завърши най-голямата си модернизация през 2015 г. и все още работи по мащабна инвестиционна програма.

Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" също инвестира в сероочистващи инсталации, но има още много да наваксва по отношение на екологизацията. Експертите на централата през пролетта на тази година направиха изчисления, че въвеждането на новите норми за изхвърлянията на серни и азотни окиси и проследяване на нивото на живак ще струват 600 млн. евро. Ръководството на държавната ТЕЦ обяви, че на практика ще трябва да започне подмяна на почти всички сероочистващи инсталации.

ТЕЦ-овете в Маришкия басейн осигуряват близо 41 % от електроенергията в България. Те са основен работодател в региона, като осигуряват десетки хиляди работни места.

ТЕЦ
ТЕЦ-ове на въглища
Маришки басейн
ТЕЦ Контур Глобал ТЕЦ Марица Изток 3
ТЕЦ AES Гълъбово
ТЕЦ Марица изток 2
Мини Марица Изток
дерогация за големите горивни инсталации
По статията работи:

Маринела Арабаджиева