НАЧАЛО » българия

Вигенин: България се надява да продължи строителството на “Южен поток” до няколко седмици

fb
3E news
fb
03-07-2014 03:45:00
fb

България се надява да продължи строителството на „Южен поток” до няколко седмици след получаването на съотвестващите разяснения от Европейската комисия, заяви министърът на външните работи на България Кристиян Вигенин, който е на посещение в Белград, съобщава РИА Новости.

„Ние сме в пряк и постоянен диалог с Европейската комисия по повод условията за осъществяване на проекта и аз се надявам, че през следващите седмици ще получим разяснения и ще може да продължим работа”, каза Вигенин пред журналисти за препспективите за строителството на „Южен поток”.

Той потвърди, че газопроводът има изключително важно значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа. Това заяви и министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, уточнявайки, че осъществяването на проекта е въпрос на енергийна сигурност а не на отношения с Москва.

„Сърбия би загубила много в икономически и енергиен смисъл, ако бъде спряно строителството на „Южен поток”. Европейската комисия не предлага никаква алтернатива”, каза Дачич. По думите му Сърбия разчита от транзита на газ по „Южен поток” да получава в бъдеще стотици милиони евро ежегодно.

"България и Сърбия са добри съседи и приятели и са пример за това как две страни, които нямат сериозни проблеми помежду си, могат да работят заедно в интерес на народите си". Това заяви Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция с Ивица Дачич, който е и първи вицепремиер, съобщиха от МВнР.

"Вярвам, че това дава положителни сигнали както на бизнеса, така и на хората и стимулира администрацията за активно сътрудничество", допълни Вигенин.

"Отношенията между двете държави са стабилни и искрени и ние искаме те да се основават на общи интереси", заяви от своя страна Ивица Дачич. Той подчерта, че за краткото време, откакто заема поста външен министър, вече е разговарял с българския си колега няколко пъти в различни международни формати, което е доказателство за активния политически диалог между България и Сърбия.

Двамата първи дипломати се договориха за провеждането на политически консултации между външните министерства на двете страни през есента на тази година. Тяхната цел е да се даде възможност на експертно ниво да продължи работата по Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, както и да бъдат обсъдени въпроси, свързани с процеса на евроинтеграция на Сърбия.

"Важно е да изпълним със съдържание подписания от двете страни Меморандум за сътрудничество в областта на евроинтеграцията", отбеляза министър Вигенин, като допълни, че в този смисъл е отправил покана за посещение в България на главния преговарящ на Република Сърбия с ЕС.

Сред темите на разговора на външните министри бяха още възможностите да засилване на двустранното икономическо сътрудничество, като и двамата се обединиха зад мнението, че изграждането на модерна транспортна инфраструктура ще допринесе за стимулирането на търговските отношения и привличането на чуждестранни инвестиции.

В рамките на визитата си в Белград българският външен министър се срещна и с президента Томислав Николич, с когото обсъди европейската перспектива на Република Сърбия. "България подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС, защото вярваме, че еврочленството на страните от Западните Балкани е гаранция за стабилността на региона", заяви Кристиан Вигенин. Сръбският държавен глава благодари за подкрепата на България и подчерта, че засиленото сътрудничество между двете страни - както в двустранен, така и в многостранен план – ще допринесе за благосъстоянието и повишаването на стандарта на живот на българския и сръбския народ.

Министър Вигенин разговаря и с председателя на Народната скупщина на Република Сърбия Мая Гойкович, с която обсъди възможностите за разширяване на парламентарното сътрудничество. "Сигурен съм, че вече усещате, че подготовката за присъединяване към ЕС е свързана и с много промени в законодателството. България и българският парламент могат да бъдат полезни със своята експертиза в тази посока, посочи външният министър. Полезно е да се поучим както от добрия опит, така от грешките ви, за да не ги повтаряме", отбеляза на свой ред Мая Гойкович.

Програмата на посещението на министър Кристиан Вигенин в Белград продължава с полагане на венец на плочата на Васил Левски и Георги Раковски, среща със сръбския патриарх Н. Св. Ириней и разговор с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия.

Южен поток
Кристиян Вигенин
Ивица Дачич
Сърбия
България
ЕК
ЕС
По статията работи:

Маринела Арабаджиева