България се включва в кампанията за въвеждане на минимален доход за европейските граждани

България се включва в кампанията за въвеждане на адекватен минимален доход с цел да се осигури по-добър живот на европейските граждани. Това стана ясно на организирана от социалното министерство кръгла маса за измерване на жизненото равнище и бедността на национално ниво, предава БНР.

"Трябва като приоритет да поставим в нашата дейност бедността на всички хора, защото бедността няма цвят, бедността не се нуждае от политика, ние трябва да работим обединени и заедно, за да постигнем един висок жизнен стандарт, от който хората се нуждаем. Да направим една пътна карта за адекватни минимални доходи“, коментира заместник-министърът на труда Султанка Петрова, цитирана от националното радио.

Определянето на адекватен минимален доход ще става по нов метод, като целта е неговият размер да отговаря както на достигнатия брутен вътрешен продукт на глава от населението, така и на потребностите на хората.

Председателят на Европейската анти-бедност мрежа Любомир Минев отбеляза, че определянето на размера на този нов минимален доход ще бъде както според потребностите на хората, така и в съответствие с икономическото развитие на всяка една от държавите-членки.

Бившият социален министър Иван Нейков акцентира върху това, че проблемът е много по-дълбок, отколкото изглежда на пръв поглед и че изобщо не става въпрос просто за повишаване на размерите на социалните помощи, на обезщетенията за безработица или на така наречения "гарантиран" минимален доход в социалното подпомагане, който в момента е 75 лева на месец.

"Макар и много официално да не си го признаваме, ЕС казва, че този модел за борба с бедността, който съществува в момента, е неадекватен. Няма добър резултат. Харчат се пари, полагат се управленски усилия и в крайна сметка бедността практически не намалява", заяви Иван Нейков.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари