НАЧАЛО » българия

България, Румъния и Балтийските държави ще бъдат най-засегнати при спиране на газовите доставки

В случай на нова газова криза ЕК може да разреши на ТЕЦ "Варна" да продължи да работи, независимо че не отговаря на екоизискванията

fb
3E news
fb
16-10-2014 02:22:00
fb

България, Финландия и Естония ще бъдат най-силно ударени ако Русия спре доставките на природен газ за Европа. Това се казва в доклад на Европейската комисия, който разглежда вариантите за реакция в случай на нова газова криза. В най-лошия случай Русия може да спре газовите доставки за шест месеца. В тази ситуация най-голям недостиг на природен газ ще има за Балтийските страни, Финландия, Румъния и България, обясняват анализаторите от ЕК. При развитие на този тежък сценарий недостигът на газ ще бъде поне 40%. За България обаче недостигът ще бъде 80 на сто, става ясно от данните. Страната ни и в момента на практика няма изградени газови връзки със съседните страни и доставките на газ минават идват от Русия през тръба от Румъния.

ЕК представи днес седем препоръки за България в областта на сигурността на доставките от газ при предстоящата зима. Препоръките са част от общата оценка за готовността на ЕС за действия при затруднения в доставките на газ в следващите месеци. Комисията съобщава, че в случай на газова криза ще допусне като последен изход краткосрочно изключение от правилата в областта на екологията за ТЕЦ „Варна“. Комисията отчита, че при газова криза нашата страна би била една от най-засегнатите в ЕС.

Сред останалите препоръки е повишаването на прозрачността в газовия сектор, както и ускоряването на прилагането на правилата за вътрешния пазар в областта на търговията, предаде БТА. Препоръчва се страната ни да подпише с Гърция и Турция да бъдат подписани взаимноизгодни споразумения за обмен на ток и газ в извънредни ситуации. Други препоръки са завършването на връзката към румънската газопреносна система, както и осигуряването на трасе за газови доставки към Македония.

Още в началото на годината се очакваше да бъде изградена интерконеторна връзка между Русе и Гюргево, но тя все още не е завършена. По нея обаче България не може да получава природен газ, а само да изнася за Румъния. Другите интерконектори със Сърбия и Гърция все още се проектират, а за тръбата до Турция те първа се водят преговори.

Комисията разглежда в днешния си доклад сценарий, при който руските доставки спират за шест месеца. Посочва се, че България би била една от най-засегнатите в ЕС, наред с Хърватия, Гърция, Унгария и Румъния, от прекратяване на доставките на руски газ.

ЕК уточнява, че в случай на криза основният изход биха били доставките през терминалите за втечнен газ. В доклада са представени хипотетичните сценарии, при които биват прекратени доставките само през Украйна, както и пълното прекратяване на потока от газ от Русия към ЕС.

Експерти на Брюксел коментираха, че при кризата с прекъсването на руските газови доставки през 2009 г. нашата страна е била най-засегнатата в ЕС, защото не е разполага с връзки към съседните газопроводи и не е имала терминал за втечнен газ. Те отчетоха, че днес положението в България се е подобрило заради развитието на инфраструктурата. От 2009 г. досега страната ни е успяла да изгради реверсивно трасе за доставки по съществуващия газопровод между Кула и гръцкия Сидерокастро. Тя обаче може да се използва само за аварийни доставки. Още през 2009 г. оттам получихме природен газ от Гърция, но на двойни цени от руските доставки.

Въпреки това при сценарий, в който тази зима доставките прекъснат и съседните на България страни не са в състояние да помогнат, нашата страна ще се окаже с недостиг от до 80 на сто от необходимия газ, ако не бъдат взети предвид натрупаните резерви, обясняват от ЕК.

По думите на експертите нито една държава в ЕС не би изпаднала в положение да не може да подава газ към домакинствата при половингодишна криза с руските доставки. Според тях в сравнение с 2009 г. България е в много по-добро положение, защото е в състояние да доставя газ до домакинствата, дори при пълно прекъсване на доставките. Причината е, че у нас едва 3% от домакинствата използват природен газ за отопление.

Не очаквам драматично спиране на доставките за шест месеца, както се предполага в доклада, заяви на специална пресконференция енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер. Доста по-вероятен сценарий е Украйна да започне да отклонява природен газ за собствени нужди през зимата, смята той. Именно след подобно отклонени количества синьо гориво започна газовата криза през 2009 г.

В случай, че това се случи сега основните източници на природен газ за Европа ще бъдат Норвегия и терминалите за втечнен газ. Втечнен газ може ЕС може да получава от Катар например, но цената му е много по-висока, заради голямото търсене в Азия. Има възможност Норвегия леко да увеличи доставките за Европа в случай на нужда, стана ясно на пресконференцията. За всички страни от ЕС обаче е важно газовите хранилища да бъдат максимално запълнени преди зимния период, допълват от ЕС.

природен газ
газова криза
проблеми
засегнати държави
ТЕЦ "Варна"
Гюнтер Йотингер
По статията работи:

Георги Велев