България обяви търг за капацитет за втората тръба от газопровода с Турция /допълнена/

България обяви търг за капацитет за газопровода с Турция, за да убеди Русия да продължи втората тръба на „Турски поток“ до своята граница, а не до Гърция. Това пише агенция Ройтерс, позовавайки се на газовата компания „Булгартрансгаз“.

От „Булгартрансгаз“  са заявили за агенцията, че интерес са заявили пет компании за осъществяване на доставка на газ през България, а източници са съобщили, че руският енергиен гигант „Газпром“ е заинтересован от използването на голяма част от тези мощности, пише агенцията. Приемането на заявки ще продължи до 26 юли но договорът ще има сила само след вземане на окончателно решение за продължение на газопровода „Турски поток“ до България.

През последната седмица София води активен дипломатически диалог с Москва и Истанбул, за да осигури получаването на газ, който Русия планира да доставя до Европа през черноморски газопровод, заобикаляйки Украйна, пише още агенцията.

В началото на юни директорът на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова съобщи, че „Газпром“ продължава да обсъжда всички варианти за продължение на „Турски поток“ за доставка на газ за Южна и Югоизточна Европа. Освен това заместник-председателя на „Газпром“ Александър Медведев отбеляза, че трасето ще бъде определено, когато бъде обявен търг, който да гарантира поръчките за определени мощности (капацитета).
Във вторник, 26 юни, „Газпром“ съобщи, че е възобновено строителството на морската част на газопровода „Турски поток“. През 2017 г. от втората тръба на този газопровод са построени 224 км до изключителната икономическа зона на Турция. „Газпром“ завърши строителството на първата тръба от „Турски поток“ през месец май.

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждане на две тръби, всяка от по 15,75 млрд. куб м. Вариантите за втората тръба са два – през България и Сърбия, или през Гърция и Италия. 

 

Както е известно, "Булгартрансгаз" обяви на 21 юни търг за проектиране и изграждане на преносен газопровод от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа". Документацията за обществената поръчка бе публикувана на сайта на компанията.

Обществената поръчка е с наименование „Инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Разширение на газопреносната мрежа в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“, етап „Преносен газопровод от българо-турската граница до ГИС „Странджа“ и възел за включване към транзитните газопроводи едно и две, като са описано подробно необходимите за извършване дейности и са зададени критериите за възлагане.

Прогнозната стойност на проекта е 48,9 млн. лева (без ДДС) и изпълнителят трябва да проектира, изгради и въведе в експлоатация газопровод с дължина от 10,7 километра - от българо-турската граница до компресорната станция "Странджа", както и да го свърже и с два транзитни газопровода.

Проектът е свързан с модернизацията на транзитния газопровод за Турция и с идеята на българското правителство да изгради газов хъб на територията на страната. Предвидени са и критерии за подбор на кандидатите за участие.

 

Поръчката се обявява във връзка с наличието на възможност за разширение на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД с цел приоритетно осигуряване сигурност на доставките на природен газ за България както и за съседните балкански страни и региона, така също и за утвърждаване на ролята на Р България като газоразпределителна страна в региона и Европейския съюз.

„Възлагането на изпълнението на дейностите по договора, който ще бъде сключен въз основа на настоящата обществена поръчка, е поставено под условие с оглед очакваното изграждане на газопровод, който ще даде възможност за пренос на природен газ по сухопътната част на турска територия на газопровод „Турски поток“ до Европа и осигуряване свързаност с газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

В тази връзка възлагането под условие е включено в настоящата обществена поръчка поради необходимост от постигане на съгласие с бъдещата проектна компания за изграждане на газопровод на територията на Република Турция за основните параметри на споразумението за междусистемна свързаност, както и вземане на окончателно инвестиционно решение от бъдещата проектна компания за реализация на сухопътната част на турска територия на газопровода „Турски поток“ и получаване от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД на окончателно писмено потвърждение, че същият ще бъде свързан с газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД на българо-турската граница. Също така изграждането на газопровода на турска територия е необходимо и предвид възможността да бъде променена точката на доставка на руски природен газ за потреблението в България.

Възлагането на дейностите по договора ще бъде извършено след одобрение от органите на управление на дружеството при съобразяване на наличието на всички необходими предпоставки за изпълнение на обекта“, се казва още в официалната информация.

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари