България може да играе роля на страна транзитьор в проекта „Южен газов коридор“

България може да играе роля на страна транзитьор в проекта „Южен газов коридор“, това е заявил новият посланик на България в Азербайджан Николай Янков, става ясно от публикации на руски и азербайджански медии.

Президентът на Азербайджан в неделя е приел пълномощията на новият извънреден и пълномощен посланик на България в Азербайджан Николай Христов Янков.

Официалното откриване на „Южен газов коридор“, по който азербайджанският газ ще стига до Европа се състоя на 29 май в Баку. Проектът за „Южен газов коридор“ предвижда транспортиране на 10 млрд. куб м азербайджански газ от Каспийския регион през Грузия и Турция. Газа, който ще достига до Европа ще се добива от находището „Шах Дениз 2“.

„Проектът „Южен газов коридор играе значителна роля за осигуряване на енергийната сигурност на Европа и в частност на България. Посланикът съобщи за възможната роля на България като страна транзитьор в проекта, подчертавайки политическия ангажимент на София към този проект“, са съобщили от пресслужбата на Алиев за РИА Новости.

От своя страна президентът на Азербайджан е подчертал значението на официалното откриване на проекта „Южен газов коридор“ за Баку и е съобщил, че през следващите дни се очаква откриването на газопровода TANAP.

Проектът TANAP (Трансанадолският газопровод) в рамките на Южен газов коридор предвижда транспортиране на природен газ от находището „Шах Дениз“ за Турция, а след строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP), и за страните от Южна Европа.

„Президентът на Азербайджан заяви, че България е важна съставляваща част от проекта, а в бъдеще може да играе роля на страна транзитьор на азербайджански газ“, се казва още в цитираното съобщение на пресслужбата.   Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари