НАЧАЛО » българия

България може да загуби 150 млн. евро за енергийна ефективност

Досега са сключени 249 договора, подадени са още 771 заявления, а бюджетът на програмата е 150 милиона евро

fb
3E news
fb
16-02-2014 03:49:00
fb

Поради изчерпване на средствата от европейската схема за финансиране на проекти за енергийна ефективност има опасност България да загуби над 150 милиона евро. Това заявиха от Асоциацията на консултантите на европроекти, допълвайки че за тези средства чакат повече от 200 проекта.

Един от проблемите е, че липсва яснота по какъв начин се класират проектите. "Съществува риск да не може да бъде спазено правилото "първи подаден проект – първи одобрен", тъй като по проектите, които се подават те се разглеждат с различна скорост.", коментира председателят на Асоциацията Кристина Цветанска пред БНТ.

В отговор от Министерството на икономиката и енергетиката отрекоха да бавят заявените проекти, като обещават да осигурят финансиране от новата програма "Конкурентоспособност и иновации". Според зам.-министъра на ресорното ведомство Юнал Тасим не е за изключване и вариантът да се пренасочат средства от прокти като “София тех парк” и газовата връзка със Сърбия, които може би ще бъдат спрени. По негови изчисления оттам могат да дойдат около 90 млн. евро.

До момента по схемата за енергийна ефективност са сключени общо 249 договора за близо 89 млн. евро. Наред с това обаче има подадени 771 заявления, докато бюджетът на програмата възлиза на едва 150 млн. евро., поради което бенефициентите се опасяват, че инвестициите им няма да бъдат признати.

Енергийна ефективност
финансиране на проекти
европейска схема
загуба на средства
Юнал Тасим
По статията работи: