НАЧАЛО » българия

България и Полша ще си сътрудничат за стабилизиране пазара на емисии в ЕС

fb
3E news
fb
02-10-2018 08:19:00
fb

Прекомерните колебания в цените въглеродни емисии на пазара в ЕС обсъдиха в телефонен разговор днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и полският й колега Кшищоф Тхужевски, съобщиха от пресофиса на енергийното министерство. Разговорът е в отговор писмо от Тхужевски до Министерството на енергетиката, в което той предлага да се търси общ подход за намиране на бързи адекватни решения за смекчаване на последиците от колебанията в цените на въглеродните емисии.

Полският министър е отбелязал, че съществува възможност за прилагане на механизма, предвиден в Директивата за европейската схема за търговия с квоти СО2 емисии. Този механизъм позволява на Европейската комисия да свика заседание на Комитета по изменение на климата, което да предложи мерки за разрешаване на възникналия проблем.

Министър Петкова е отбелязала, че топлоелектрическите централи на въглища в България осигуряват повече от 46% от електроенергията в страната и тяхното нормално функциониране е от ключово значение за енергийната сигурност на България и региона и за конкурентоспособността на българската икономика.

Двамата министри са се съгласили, че сътрудничеството между страните би спомогнало за намиране на трайно решение на въпроса.


пазар на СО2 емисии
ЕС
България
Полша
топлоелектрически централи
ТЕЦ
въглища
енергийна сигурност
икономика
конкурентоспособност
По статията работи:

Галина Александрова