НАЧАЛО » българия

България и Китай подписват споразумение за всестранно сътрудничество

fb
3E news
fb
13-01-2014 10:13:00
fb

България и Китай подписват днес документ за всестранно сътрудничество. Страната ни е четвъртата държава от Централна и Източна Европа, която има подобни отношения с Китай. Очаква се президентът Росен Плевнелиев лично ще подпише документа. Той е на официална визита в Пекин и Шанхай. Една от основните цели на посещението на държавния глава е увеличаването на китайските инвестиции у нас. В програмата на Плевнелиев за днес е включено посещение на високотехнологична зона в китайската столица - „Джунгуанцун". Там той ще има възможност да се информира за работата на компаниите там. След това президентът ни ни ще бъде посрещнат с официална церемония във „Великата зала на народа" в Пекин от председателя на Китайската народна република Си Цзинпин, заедно с който ще бъде подписан документ за сътрудничество между двете държави.

Със среща с българската общност в Пекин, с дипломати и с приятели на България започна държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китайската народна република, предадоха от пресцентъра на президентството. Посещението, което е първата държавна визита на български президент в Китай от 15 години насам, ще премине под знака на 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

„Българската страна придава голямо значение на този юбилей и подготвя амбициозна програма за съвместното му отбелязване, включително с програми в областите на икономиката, туризма, културата, образованието", каза държавният глава пред представители на българската общност в китайската столица, сънародници, работещи в Китай, дипломати и служители на Българското посолство в Пекин. Президентът припомни, че България е втората в света, признала Китайската народна република и този факт е високо ценен от китайската страна.

Росен Плевнелиев определи като отлични отношенията между двете страни и открои като много интензивен политическия диалог. „Ще окуражим представителите на българските институции, на местните власти, на бизнеса, за още по-чести контакти и задълбочаване на сътрудничеството". Предстои отношенията между България и Китай да бъдат издигнати на ново, по-високо ниво, чрез установяването на приятелско партньорство и сътрудничество между Република България и Китайската народна република. Съвместното комюнике ще бъде обявено на 13 януари след разговорите на между президента Росен Плевнелиев и Председателя на КНР Си Дзинпин. „За нас това е нов етап в нашите отношения. Чрез този документ ще заявим категоричната си воля да укрепваме всестранното сътрудничество и да работим за издигането на отношенията ни на ниво стратегическо партньорство", подчерта държавният глава.

Росен Плевнелиев каза още, че за последните 10 години търговският стокообмен между двете страни се е увеличил четири пъти и днес достига 1.7 млрд. щатски долара. "Потенциалът обаче е много по-голям и ще го отключим заедно", категоричен беше президентът.

Два бизнес форума ще се проведат в рамките на държавното посещение на държавния глава в Китай. „Искаме да покажем постиженията на българската икономика, стратегическото местоположение на България, което ще осигури достъп до европейския, но и до много по-широк регионален пазар за китайски стоки и услуги. Искаме да покажем интелектуалния потенциал на България, богатото културно-историческо наследство, както и добрата бизнес среда у нас, ниските данъци и най-вече приятелското и изключително добронамерено отношение между двата народа", обобщи целите на визитата президентът. По думите му, отлични са възможностите за повече китайски инвестиции в България, а съществуващите са печеливши и имат значителен потенциал за развитие.

„България не е една от големите икономики в Европейския съюз, но със сигурност е един от най-големите приятели на Китай в ЕС и имаме роля в задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и КНР", каза Росен Плевнелиев.

За страната ни Инициативата на КНР за сътрудничество с държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е много важен инструмент и България е заинтересована от реализацията на проекти в областта на инфраструктурата – изграждането на тунели, железопътни и хидросъоръжения, а също така разширяване и модернизация на индустриални зони, пристанища и летища, в рамките на програмата на китайското правителство на стойност 10 млрд. щатски долара.

Подготвя се и откриването на културни центрове на България и на Китай, съответно в Пекин и в София, обяви още държавният глава. Меморандум за разбирателство между министерствата на културата на България и на КНР за взаимно създаване на културни центрове ще бъде подписан на церемония в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Си Дзинпин.

По-рано държавният глава поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка „Чаоян" в Пекин. Автор на монумента е големият приятел на България проф. Юен Сикун. президентът Росен Плевнелиев ще бъде посрещнат с официална церемония във „Великата зала на народа" в Пекин от Председателя на КНР и Генерален секретар на ККП Си Дзинпин.

Росен Плевнелиев
Китай
По статията работи:

Георги Велев