НАЧАЛО » българия

България вече ще може да получава газ от Гърция

fb
3E news
fb
29-05-2014 12:49:00
fb

Приключи строителството на интерконектора, който дава възможност за трансфер на природен газ от Гърция до България. Това съобщи гръцката газово-преносна компания "ДЕСФА", цитирана от БНР. Компанията е вложила в проекта 3,5 милиона евро.

Газовата връзка с Гърция е част от идеята за диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ. Към днешна дата България доставя газ единствено чрез газопровода през Украйна, който в сегашната ситуация е доста рисков.


Съоръжението се намира в северната част на Гърция, в близост до град Сидерокастро, само на 12 километра от границата с България. Конекторът е на връзката, по която в момента тече потокът на газ от България за Гърция, а доставчик на горивото е "Газпром". По този начин Гърция покрива над 60% от нуждите на своя пазар с руски газ.

Конекторът вече позволява да се смени посоката на подаване на газ като алтернатива за България. Страната ни има възможност да се снабдява с газ от Азербайджан след пускане в действие на Трансадриатическия газопровод. По същата връзка, в случай на необходимост, България би могла да получи газ от хранилището на остров Ревитуза. Обратната връзка ще се използва само при необходимост на българската страна.

В проектите на гръцката компания "ДЕСФА" е да се активизира връзката с България за трансферен път на азерски газ към Балканите. Паралелно има вече готов проект за двустранна връзка Гърция - България от Комотини до Стара Загора.

газов интерконектор
трансфер на газ от Гърция към България
диверсификация на доставките на газ
ДЕСФА
По статията работи:

Галина Александрова