НАЧАЛО » българия

България блокира границата към Турция, съобщава ShortNews

Нерешените проблеми с разрешителните за пътуване и транзит доведе до нови километрични опашки от автомобили

fb
3E news
fb
03-02-2014 02:31:00
fb

България затваря границата към Турция, съобщи германският информационен портал ShortNews. Българските власти са издали за турските превозвачи едва 5000 разрешителни за текущата година, като според обвързващите споразумения те е трябвало да бъдат 250 000 на брой.

В отговор на това нарушение на закона, Анкара ограничи преминаването на български камиони в Турция. Като последица, българската граница затвори за турски камион пише изданието, цитирано от агенция "Фокус". 

Целта на България е турските превозвачи да разтоварват стоките си на нейна територия, а български фирми да се заемат с тяхното по-нататъшно транспортиране. Турските компании отхвърлят този вариант. От няколко години отношенията между двете страни са напрегнати.

Малко по-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че на турско-българската граница се е образувала двукилометрова опашка от камиони. Причина за това са нерешени въпроси относно издаването на разрешителни за пътуване и транзит между държавите. 

Според данни от турските медии, преминаването на камиони не се осъществява от двете страни на границата.

Проблемът се състои в недостатъчното количество разрешения, които е трябвало да издаде министерството на транспорта на България. В съответствие с подписаните договорки, българската страна е трябвало да издаде на турските превозвачи 250 хиляди такива разрешения през 2014 г., но в крайна сметка е подписала едва 5 хиляди, които са били бързо използвани. 

граница
превозвачи
Турция
България
По статията работи:

Маринела Арабаджиева