БФИЕК отново настоява за отлагане на входно-изходния модел за тарифите на Булгартрансгаз

Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори (БФИЕК) отново настоява за отлагане на входно-изходния модел за тарифите на Булгартрансгаз. Това става ясно от протестна декларация на сдружението, адресирана до председателя на НС Димитър Главчев, министър- председателя Бойко Борисов и председателя на КЕВР доц. Иван Иванов.

От сдружението на големите индустриални потребители на газ подчертават, че протестната декларация е продиктувана от "нежеланието на отговорните институции за решение на проблема с въвеждането на входно-изходния тарифен модел за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ, в контекста на спецификите на българския газов пазар".

От БФИЕК категорично настояват:

1. Да бъде отложено въвеждането на входно-изходния тарифен модел за определяне на тарифи за достъп и пренос на природен газ през газопреносната мрежа, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

2. Да бъде изготвен сравнителен анализ относно алтернативните модели спрямо избора на матричен модел за разпределение на разходите, който в пълна степен да отрази спецификите на българския газов пазар.

3. Да бъде преосмислено и променено съотношението в разпределението на разходите в цената за пренос и достъп на природен газ в полза на реално пренесените количества.

Към момента избраният от „Булгартрансгаз“ ЕАД модел не отчита реалностите на пазара и въвежда такса „празна тръба“ при наличие на над 60% свободен капацитет, е посочено в документа, подписан от Управителния съвет на Сдружение БФИЕК.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари