БФИЕК алармира за предстоящо драстично поскъпване на тока за стопанските потребители, иска среща с премиера Борисов

Източник: btvnews.bg

Предприятията от индустрията, които са и големи потребители на ток, ще поискат среща с премиера Бойко Борисов заради предстоящо поскъпване на електрическата енергия. Това съобщи председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/ Константин Стаменов, цитиран от БНР.
 
Между 50 и 90 на сто се очаква да поскъпне догодина електроенергията за стопанските потребители и това може да доведе до масови фалити на дружества, предупреди Стаменов. Търговците на ток вече са пратили писма за предстоящо поскъпване, а високи цени предлагат на енергийната борса и производителите на ток. Големите консуматори обаче не виждат причина за подобен драстичен скок и подозират спекулация на пазара, посочи председателят на БФИЕК.

Това е убийствено поскъпване за бизнеса. В момента обсъждаме кампания да съберем ключове на фабрики и предприятия и да ги занесем на министъра на енергетиката – тя да управлява тези предприятия при това поскъпване на електроенергията, защото ние няма как да издържим, коментира Стаменов и допълни, че ще поискат среща с министър -председателя.

В същото време обаче трябва да припомним, че ценовата политика и всички решения, свързани с повишението, задържането или понижението на цените са изключително в правомощията на енергийния регулатор КЕВР, който взима решенията си по опревелена методология и министърът на енергетиката няма как да е отговорна за бъдещо поскъпване на тока. А търговията на борсата е част от либерализацията на пазара на електрическа енергия, която все пак трябва да довършим.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари