НАЧАЛО » българия

БФА: Уморени сме от опитите за национализация на инвестиците ни, но ще продължим да ги защитаваме

fb
3E news
fb
22-07-2015 06:18:00
fb

Инвеститорите в енергетиката са изтощени и крайно уморени от непрекъснатите опити да бъде национализиран с популистки мотиви капиталът, който са инвестирали в България. Това се казва в становище на Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

Бихме искали да подчертаем, че в приетите промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници има два основни момента, които постигат тази национализация: 5% такса върху приходите на производителите и скрита такса под формата на намаляване на часовете, до които произведената енергия от ВЕИ ще бъде изкупувана по преференциална цена. И двете мерки са ретроактивни и представляват съществена промяна на базовите параметри, при които инвестициите са реализирани. Това е незаконно по българското и европейското право, се казва още в становището.

Като инвеститори ще предприемем всички законови действия за защита на нашите инвестиции в България. След безпрецедентна реакция на международната инвестиционна общност, част от най-грубите незаконни текстове отпаднаха, заявяват от БФА.

 

 

БФА
инвестиции
ВЕИ
Закон за енергетиката
По статията работи:

Маринела Арабаджиева