НАЧАЛО » българия

БФА: ДКЕВР не може да регулира отношенията в енергетиката и е корпоративно зависим

fb
3E news
fb
29-05-2014 05:19:00
fb

„ДКЕВР служи на антиевропейски и проруски ядра в държавата с цел – унищожаване на независимите чуждестранните и български инвеститори в енергетиката и експроприация на частния им капитал“, това е записано в позиция на Българската фотоволтаична асоциация по повод на предложените от ДКЕВР промени в сектора. Публикуваното искане на ДКЕВР за ограничаване до 50% на изкупуването на електроенергията произведена от фотоволтаични и вятърни централи е абдикиране от регулаторните функции. ДКЕВР признава неспособността си да регулира отношенията в енергетиката, доказва корпоративни зависимости и дискриминационно третиране на производителите, смятат още от БФА.

Политическата поръчка за изкуствено задържане на цената на електроенергията трябва да бъде изпълнена дори с цената на заплаха за фискалната стабилност на банковата система, финансирала с над 4 милиарда евро проектите във ВЕИ сектора. Държавните енергийни дружества са във фалит от лошо и корупционно управление, сега трява да бъдат фалирани и частните производители, смятат още от асоциацията.

Според тях производителите на енергия от слънчеви и вятърни централи са единствените, които ползват изцяло налични собствени ресурси за производство на електроенергия, диверсифицираме енергийните източници и намаляваме сметките на потребителите, защото приходите от спестените от нас въглеродни емисии се връщат директно в НЕК и намаляват цената, която потребителите плащат за зелена енергия.

Европейската комисия е последователна и ясна в продължаващата подкрепа на възобновяемите енергийни източници, те са част от стратегията за енергийна сигурност и независимост на Европа. Обръщаме се към правоохранителните органи да започнат незабано разследване на ДКЕВР за корупционни практики и зивисимости.

Обръщаме се към цялата демократична общност, всички свободни и независими бългаски граждани за защита на частните и независими инвеститори в българската енергетика.

ДКЕВР
БФА
позиция
фотоволтаици
корпоративна зависимост
По статията работи:

Георги Велев