НАЧАЛО » българия

„Бургаски корабостроителници“ отварят под името „Барабел“, но без заплати за работниците

Съкратените служители ще бъдат канени поетапно на работа, но ще получат нови и стари заплати, след като заводът получи поръчки

fb
3E news
fb
06-01-2014 04:18:00
fb

"Бургаски корабостроителници" ще възстановят поетапно производството си при същите условия за работниците, но за момента заплати няма да им се изплащат. Служителите ще бъдат канени по списък поетапно да се върнат на работа, стига да са съгласни. Това стана ясно след едночасова среща днес между представители на работниците с изпълнителния директор на предприятието Деян Дянков, съобщи агенция „Фокус“.


Първоначално на работа ще бъдат върнати около 30-40 души от съкратените работници, за да ремонтират пусковото устройство на завода, а след това постепенно ще бъдат призовани всичките 150 служители от стария персонал на предприятието. Те са предупредени, че ще започнат да получават заплати и ще получат неизплатените си възнаграждения от 2013 г., едва след като предприятието започне да работи и получи поръчки. За дължимите им надници от 2010 г. обаче хората ще трябва да си търсят правата по съдебен ред, тъй като ръководството не е поело ангажименти за тях.

"Бургаски корабостроителници" АД временно ще се подвизава под името "Барабел" с регистрация и седалище в София, за да започне да работи на чисто. Това е една от мерките за обявяване на дружеството в несъстоятелност заради натрупаните дългове от 150 млн. лв. Новата регистрация ще е временна, докато бъде обявен фалита на „Бургаски корабостроителници“, след което името ще бъде възстановено.

Прокуристи на новото дружество „Барабел“ ще бъдат бившите директори на корабостроителниците Любомир Томов и Димитър Кимрянов, стана ясно още.

Междувременно работниците са останали недоволни от срещата си с Дянков и вече обмислят да подновят протестите си. Адвокатът на 62-ма души е внесъл в съда 21 искови молби срещу компанията, а останалите ще бъдат внесени днес в съда. Общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов призова хората да продължат да си търсят правата и определи като неадекватно поведението на директора.

бургаски корабостроителници
Барабел
работници
протести
несъстоятелност
По статията работи: