Бурята в чаша вода по Закона за горивата остави патриотите "обединени". Засега

Законът за горивата доведе до разногласия сред групата на „Обединени патриоти“. Както стана ясно обаче това е повече „буря в чаша вода“, но още е рано да се каже на чий гръб. Спорът по Закона за горивата се разрази на вътрешно партийно ниво още през миналата седмица. Вносителят в лицето на депутата Емил Димитров се обяви в защита, а вицепремиерът Валери Симеонов нарече текстовете лобистки. Резултатът от протеста на  собствениците на малките бензиностанции нулев.  Законът е вече факт и обезпечения ще има – както за търговците на едро, така и за тези на дребно. Колкото до "патриотите" засега са все още "обединени", но неясно на какъв принцип.Разцепление в НСФБ няма. Това заяви пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов по повод противоречията в „Обединени патриоти“ за Закона за горивата.

Симеонов бе категоричен, че вътре в НСФБ „няма неразбирателство“. „Ако проследите внимателно гласуването ще видите, че всички членове на НСФБ, които са в зала – всички са гласували против текстовете, които не приемаме и съответно възпрепятстваме текстовете, които смятаме за разумни. Ние не гласуваме на сляпо“, каза той, като уточни отново, че с някои членове на закона са съгласни, а с други – не.

„Законопроектът е внесен от колеги от „Обединени патриоти“, с тях сме разговаряли. Разговаряли сме по принцип с колеги от ГЕРБ, но те си имат тяхна позиция, на тяхната политическа сила“, каза още той. Симеонов съобщи, че във вторник е проведен близо двучасов разговор, на който са изложени съображенията. „За съжаление никой не успя да обясни защо от около 400 дребни търговци, заради 100-ина, които нарушават закона и въртят сив бизнес, ако въобще това е вярно, трябва да изгорят останалите 300 . На този въпрос никой не можа да ми отговори“, допълни вицепремиерът. По думите му в медиите е било съобщено за постигане на споразумение, което не било вярно и „затова се наложи да дадем опровержение“. „Аок внимателно се проследи и се запознаете с изказването на Волен Сидеров и Искрен Веселинов – там не се казва такова нещо“, заяви още Симеонов.

Вицепремиерът и днес бе силно критичен срещу Закона за горивата.

"Промените в т.нар. Закон за горивата създават рискове за унищожаването на стотици търговци от дребен и среден ранг, каза пред журналисти в МС вицепремиерът Валери Симеонов. Разбирам, че  основната му цел е борбата със сивия сектор, но с него се получава така, че заради гангренясал пръст да отрежем ръката", каза той.

По-рано Волен Сидеров, цитиран от агенция Фокус заяви, че приема декларацията на НСФБ, като неколегиално поведение.  
Попитан говорил ли е с вицепремиера и лидер на НСФБ Валери Симеонов след декларацията за Закона за горивата той посочи: „Не сме говорили. Какво да говоря след декларация, която ме изобличава в неистина, в лъжа на практика. Това е удар по честта и достойнството ми, очаквам извинение“. В отговор на въпрос не намира ли грешка в поведението си Волен Сидеров коментира: „Когато съм намирал грешка, винаги съм се извинявал. Само че има мои коалиционни партньори, в чиито речник думата "извинявай" не присъства. Не е лошо да влезе там, това не е слабост. Достойният човек се извинява. Който смята, че е винаги прав - получава уроци от живота“. „Питайте ги защо са вносители на този закон. А техният шеф го нарича лобистки“, посочи Сидеров. „Това разделение не е мой проблем, обърнете се към тях. Аз държа на името и честта си. Аз съм направил Валери Симеонов политик и няма да позволя някой да ми обяснява как да искам съгласието му“, заяви той. „Това не е казарма. Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели“, обяви Сидеров. „Тук не е плаца, така че по-добре да се вслушват в това, което казвам, ако искат да бъдат политици“, коментира той. „Продължавам да бъде конструктивен, питайте другите. Ако някой иска да разваля коалицията, това не съм аз“, каза още председателят на ПГ на „Обединени патриоти“, цитиран от агенцията.

Вносителят на Закона за горивата Емил Димитров от своя страна коментира, че никой не е отразил факта, че с този закон се наказват големите вериги. „С този закон казваме, че камионите  трябва да отговарят на изискванията за шофьорска книжка и застраховка“. В коментар за разногласията, депутатът заяви, че заради него не би трябвало да има скандали в коалицията..“Заради мен, скандали в коалиционния съвет не би следвало да има. Никога не бих ги предизвикал“.

Па-рано тази сутрин министърът на икономиката, излъчен от патриотите заяви, че от закона трябва да отпаднат лобистките текстове. Самият вицепремиер определи през миналата седмица пред БНТ законът за лобистки. Днес той каза, че в „Обединени патриоти“ са три различни партии и по някои въпроси са на различни позиции.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари