НАЧАЛО » българия

"Булгартрансгаз" си търси консултант за газопроводи до Козлодуй, Оряхово и Турция

fb
3E news
fb
12-02-2014 07:50:00
fb

Газовият оператор „Булгартрансгаз“ търси консултанти, който да помагат на дружеството при изграждането на два нови газопровода. Едната позиция е за строеж на газопровод до Козлодуй и Оряхово, а другата е за строителство на газопровод от „Лозенец-Недялско“, който е част от транзитното трасе за пренос на газ към Турция. Това е записано в обществена поръчка на „Булгартрансгаз“. Консултантите ще се избират съобразно изискванията на Закона за устройство на територията.

Кандидатите могат да кандидатства и за двете обосбени позиции, а прогнозната стойност на поръчката е 210 000 лева. Ако фирмата иска да кандидатства само за тръбата до Козлодуй и Оряхово прогнозната стойност на договора е 160 000 лева. За тръбата „Лозенец-Недялско“ пък стойността е 50 000 лева.

Крайният срок за подаване на офертите е 24 март, става ясно от поръчката. Условие за кандидатите е те да са изпълнили аналогични дейности през последните 3 години. Под подобни дейности от „Булгартрансгаз“ разбират изработване на оценки за съответствие на инвестиционни проекти за обекти с разрешително за строеж и за упражняване на строителен надзор за обекти в експлоатация. Изискване за фирмите е и да са извършвали ново строителство и реконструкция на стоманени газопроводи извън урбанизирани територии

Ориентировъчният срок за изпълнение на поръчката е около 300 дни в зависимост от срока на строителството.
От „Булгартрансгаз“ планират газопровода за Козлодуй да започва от газовото хранилище Чирен и да е с дължина от 47 км. В града ще бъде направено отклонение, което ще отива до АЕЦ „Козлодуй“ и Оряхово.

Газопроводът „Лозенец-Недялско“ е с дължина 19 км и през миналата година е бил сключен договор за проучване и проектиране на тръбата, става ясно още от поръчката. Началото на трасето е компресорна станция Лозенец, а края му е „тройника на съществуващата технологична връзка на км.17,7 при с. Недялско.

Финансирането на газопровода до Козлодуй и Оряхово се очаква „Булгартрансгаз“ да получи средства от Европейската банка за възстановяване и развитие. Няма яснота с какви средства ще се строи газопровода до Турция.

Припомняме, че преди три седмици на посещение у нас бе турският енергиен министър Танер Йълдъз по покана на енергийния ни министър Драгомир Стойнев. Тогава стана ясно, че до края на март ще бъдат определени сроковете за изграждане на реверсивната газова връзка до Турция. 

Булгартрансгаз
консултант
газопровод
Козлодуй
Оряхово
Турция
По статията работи:

Георги Велев