НАЧАЛО » българия

"Булгартрансгаз" предлага на чужди фирми да складират газ в Чирен, но след поне 3 г.

fb
3E news
fb
30-01-2014 07:37:00
fb

Газовият оператор „Булгартрансгаз“ ще предложи на чужди компании да съхраняват газ в единственото ни газово хранилище „Чирен“. Това става ясно от публикувана обява на страницата на компанията. Компаниите ще могат да складират газ в хранилището след 2017 г. обаче. Въпреки това ако някоя фирма има интерес, то те могат да изпратят писма с предварителна оценка по години за нужния им капацитет и от кои входни точки горивото ще влезе в българската газопреносна система. Оферти „Булгартрансгаз“ приема до 27 февруари. Въпреки че до момента страната ни получава природен газ само по една тръба газовият оператор прави първи стъпки по процедурата "открит сезон" (open season), по която може да се видят нуждите на пазара. На следващи етапи дружеството ще представи методология, тарифи за складиране на синьото гориво, както и доколко ще е рентабилно подобно начинание.

В момента в хранилището "Чирен" могат да се съхраняват около 550 млн. куб. метра природен газ. "Булгартрансгаз" обаче планира до 2017 г. капацитетът да се увеличи до 1 млрд. куб. метра и за целта ще се търси европейско финансиране. Дневния дебит от хранилището в момента е максимум 4,7 млн. кубика газ дневно, с което не може да се покриват дневните нужди от газ на страната ни през зимата. В програмата на дружеството е залегнало двойно увеличение на извличането на газ, както и нови сондажи. Очаква се инвестициите в модернизирането и разширяването на „Чирен“ да струват около 200 млн. евро.

Увеличеният обем за съхранение "значително надхвърля потребностите на българския газов пазар", изчисляват от "Булгартрансгаз". Според дружеството с изграждането на реверсовните газови връзки със съседните страни други фирми ще имат възможност да складират природен газ в „Чирен“.

Припомняме, че в момента в хранилището не може едно временно да се нагнетява и извлича природен газ. Работата му е сезонна и само през лятото там се „вкарва“ синьо гориво. През зимата природният газ оттам се използва за да покрива по-високата консумация.

Специалисти допълват, че както вървят проектите в газовата сфера след 2017 г. вероятно ще имаме частично изграден газопровода „Южен поток“, който вероятно ще има отклонение до хранилището в Чирен. Дотогава трябва да имаме работещи газови връзки с Румъния и евентуално с Гърция. Така на практика единственият доставчик на газ, извън Русия, може да дойде от юг. В момента все още се проектира интерконетора със Сърбия, а този с Турция е на фаза „идеен проект“.

Булгартрансгаз
Чирен
природен газ
оферта
По статията работи:

Георги Велев