НАЧАЛО » българия

„Булгартрансгаз" и СОКАР подписаха меморандум за разбирателство

fb
3E news
fb
18-07-2017 06:07:00
fb

„Булгартрансгаз“ ЕАД и азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР подписаха днес меморандум за разбирателство, съобщи пресцентърът на Министерство на енергетиката. Това стана в присъствието на българския енергиен министър Теменужка Петкова и извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова. Подписите си под документа поставиха изпълнителният директор на българгаския газопреносен оператор Георги Гегов и Мурат Хейдаров, изпълнителен директор на азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР Болкан, дъщерна фирма на азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР.

Основна цел на документа е двете страни да проучат възможностите за допълнителни маршрути за доставка на природен газ, както и за пренос през България до други пазари от Югоизточна Европа. СОКАР изразява готовност да проучи техническите и търговски възможности на съществуващата преносна система, оперирана от „Булгартрансгаз“ ЕАД, включително и бъдещото й разширение като например с изграждането на газоразпределителния център „Балкан“, за транзитиране на допълнителни обеми природен газ от Южния газов коридор през територията на България до други европейски пазари.

Тези допълнителни количества не включват съществуващите договорени обеми, предвидени да се доставят до България, съгласно споразумението между СОКАР и „Булгаргаз“ ЕАД от септември 2013 година, както и могат да бъдат алокирани в бъдеще и са обект на изпълнението на нови проекти за добив.

България и Азербайджан трябва да интензифицират съвместното си сътрудничество в сферата на енергетиката, заявиха по време на церемонията министър Петкова и Мурат Хейдаров.

„Основен приоритет в сектор „Енергетика“ за настоящето българско правителство е гарантиране на енергийната сигурност, както и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За неговата реализация разчитаме в голяма степен на сътрудничеството ни с азербайджанската страна“, заяви министър Петкова. С реализацията на концепцията на правителството за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ ще се осигури възможност за реално функциониращ пазар на природен газ в региона на Югоизточна Европа, допълни още тя. По думите й българската газова инфраструктура се развива на отлично равнище и би могла да осигури достъп на азербайджански природен газ до трети страни.

„България е един от ключовите участници в Южния газов коридор и надежден партньор в реализацията на алтернативни газови доставки до Европа от находището „Шах Дениз“ в Азербайджан,  както и от други потенциални находища, включително от трети страни производители“, заяви Хейдаров, подчертавайки стратегическото значение на двустранното българо-азербайджанско сътрудничество в сферата на енергетиката.

Булгартрансгаз
СОКАР
природен газ
енергийна сигурност
диверсификация на газовите доставки
По статията работи:

Галина Александрова