"Булгаргаз" пред запор на сметките заради дълг на "Петрокелтик"?

Източник: БГНЕС

Заради неизплатени задължения на един от големите чуждестранни инвеститори в проучване и добив на газ в България - британската „Петрокелтик“, държавната "Булгаргаз" може да се окаже със запорирани сметки. Причината е, че международният инвестиционен фонд Worldview е поискал запор на сметките на „Булгаргаз” заради неплащане на задължения. За това  става ясно от съобщение на фонда в Туитър.

Фондът е основен кредитор на най-големия британски инвеститор у нас – „Петрокелтик”, който държи концесията за добив на природен газ в черноморските блокове „Галата”, „Калиакра” и „Каварна”.

По-късно днес от „Булгаргаз” съобщиха, че са получили запорно съобщение от частен съдебен изпълнител през ноември 2017 г., с което е било забранено на държавната компания да плаща на британския инвеститор по договора му за покупко-продажба на природен газ. От „Петрокелтик” са отправили молба към „Булгаргаз” да държат парите в своя сметка до вдигане на запора.

Нотариалната покана от Worldview е дошла на 5 януари, като с нея е било поискано да им бъде платено това, което „Булгаргаз” дължи на „Петрокелтик”. Дружеството обаче не е било информирано за отпадане на основанието за запора.

„Булгаргаз“ може да се окаже със запорирани сметки

Прочети още на: http://www.bgnes.com/biznes/ikonomika/4562924/

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов не за първи път влиза в конфронтация с британския инвеститор, припомня БГНЕС. "Петрокелтик“ е един от най-големите британски инвеститори в България и държи концесията за добив на природен газ от три блока в шелфа на Черно море - "Галата", „Калиакра" и "Каварна". Когато Николай Павлов бе министър на енергетиката в служебното правителство, наложи глоба на „Петрокелтик“. След извършена обстойна проверка на случая се оказа, че глобата е незаконна и неправомерно наложена, а средствата бяха възстановени. От компанията отказаха коментар на този „странен случай“ с довода, че не искат заради него да накърнят авторитета на търговските и икономически отношения между Обединеното кралство и България.

Обчаквайте още информацияКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари