"Булгаргаз" подобри финансите си. Проблемите ще започнат при нагнетяването на газ в Чирен

"Топлофикация София" още дължи 1 млрд. лв. на БЕХ и "Булгаргаз"

Източник: БГНЕС

„Топлофикация София“ продължава да дължи 1 млрд. лв. на Българския енергиен холдинг и на „Булгаргаз“. Търсят се възможности за подобряване на събираемостта на задълженията към газовата компания. Това съобщи членът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Димитър Димитров пред депутатите от парламентарната комисия за наблюдение дейността на регулаторната комисия. В рамките на изслушването н парламентарната енергийна комисия Димитров представи отчет за ситуацията на газовия пазар, както и на топлофикационните дружества.

Припомняме, че в последния бизнес план "Топлофкация София" отчете събираемост от малко над 56%. При одобряването на бизнес плана на "Топлофикация София" регулаторът постави редица условия, които, ако не бъдат изпълнени, ще лишат дружеството от възможността НЕК да изкупува произведената електроенергия по преференциални цени.   

В момента финансовото състояние на „Булгаргаз“ е стабилизирано, подчерта все пак Димитров. По думите му, това се дължи на тегленето на природен газ от газохранилището в Чирен, който е платен през есента, поради което през студените месеци дружеството няма плащания към доставчиците.  

Димитър Димитров обясни, че с началото на лятото започва времето през което се нагнетява газ в газохранилището и притеснението е, че тогава „Булгагаз“ може да започне да изпитва недостиг на финансови средства за покупката на природен газ. По думите му, през последната година и половина газовото дружество е успявало да се справя финансово, благодарение на цената на природния газ, определяна от ДКЕВР.

След промените в Закона за енергетиката трите топлофикационни дружества, от които НЕК няма да изкупува електроенергия по преференциални цени, тъй като тя не се произвежда по високоефективен начин са Сливен, Перник и Русе, съобщиха от регулаторната комисия. Всички останали компании от сектора ползват природен газ и отговарят на изискванията за високоефективно комбинирано производство.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари