Булатом: България да предприеме категорични стъпки за включване на атомната енергия в Зелената сделка на ЕС

От проучване на агенция „Тренд“ е видно, че над половината от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика у нас

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1180
article picture alt description

Ядрените специалисти у нас настояват българското правителство да предприеме по-ясни и категорични политически стъпки пред ЕС с цел включване на атомната енергия като част от Зелената сделка на Общността. Това стана ясно по време на провелата се днес онлайн дискусия за бъдещото развитие на ядрената енергетика у нас, организирана от Българския атомен форум Булатом и интернет портала 3eNews. По време на дискусията бе представено социологическото проучване на агенция „Тренд“ „Нагласи към развитието на ядрената енергетика в България“.

Експертите на Булатом са подготвили меморандум, който ще бъде изпратен до българското правителство и до ръководните органи на ЕС. В документа се настоява атомната енергия да бъде приета за част от „Зелената сделка“ като се предвиди и финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности, наред с възобновяемите източници. „Ядрените технологии и енергетиката трябва да бъдат част от новата, съгласувана индустриална стратегия на ЕС и българските политици трябва да направят всичко необходимо за постигането на тази стратегическа за България и Европа цел“, е записано в документа.

По отношение на подготвяната в момента у нас нова енергийна стратегия специалистите от Булатом настояват в нея да бъде включено развитие на енергетиката в България с реализирането на ядрените проекти Белене – блокове 1 и 2 и Козлодуй – блокове 7 и 8.

„Нашата позиция, защитавана и от цялата ядрена общност в България, както и от големите индустриални консуматори на електрическа енергия е, че атомната енергия има място в нисковъглеродния енергиен микс от възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия. Това мнение защитават и близо половината българи, допитани от „Тренд“. Нещо повече – 44% от анкетираните са на мнение, че българското правителство трябва да подкрепи искането ядрената енергетика да бъде включена в „Зелената сделка“. За нас това означава ясен знак от страна на обществото за насоката за развитие на българската икономика и усилията, които държавата трябва да положи“, става ясно от позицията на Булатом.

Проучването

Повече от половината от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика в Европа и у нас, става ясно от проучването на агенция „Тренд“, изготвено по поръчка на 3eNews. То е проведено сред 1006 български граждани на възраст над 18 г. Според проучването 58% от респондентите на мнение, че е необходимо да се развива атомна енергетика у нас.  Един на всеки десет е на противоположното мнение, а 32 на сто не знаят или не могат да преценят това.

На въпрос, зададен сред смятащите, че е необходимо да се развива атомна енергетика в България, как точно следва да се случва това, 43% от тях заявяват, че чрез АЕЦ „Белене“ и нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“. Единствено сред живеещите в София се отчита по-ниска подкрепа за този вариант.

Половината от подкрепящите развитието на атомната енергетика в България, са на мнение, че безопасността е най-важният фактор в технологията при този тип енергия, обясни по време на дискусията социолога на „Тренд“ Евелина Славкова. Следващият по важност фактор, който се откроява, е екологичността - за 24 на сто от анкетираните тя е най-важна. На следващо място е цената на електроенергията, която е важна за всеки пети анкетиран. По отношение на екологичността, отново се отчита, че този фактор е по-значим сред по-младите (18-29 и 30-29 г.) и живеещите в столицата, сочат резултатите от проучването.

Половината от анкетираните (50 на сто) са съгласни с твърдението, че атомната енергетика е безопасна за здравето на хората при спазване на утвърдените стандарти за безопасност. Други 22 на сто от анкетираните не са съгласни с това твърдение, припомни социологът.

Голям е делът - над три четвърти, които са се съгласили с твърдението, че атомната енергетика създава нови работни места и подпомага местното и национално икономическо развитие на държавата. Близо две трети (65 на сто) считат, че атомната енергетика дава тласък в развитието на високите технологии. Малко над една четвърт не знаят или не могат да преценят това.

Близо половината (44 процента) от запитаните са на мнение, че атомната енергетика има място в ниско въглеродния енергиен микс от възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия. Същият дял от 45 процента декларират, че не знаят или не могат да преценят. Делът на тези, които декларират, че не знаят или не могат да преценят, е над двете трети (67 на сто), показват още резултатите от изследването на "Тренд".

Още от проучването на социологическата агенция можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща