БСП ще подкрепи ГЕРБ за приватизацията с едно условие - мутрите вън от властта

ГЕРБ има готовност за разговори по обявени от левицата теми за промяна в Конституцията, обяви Десислава Атанасова

Корнелия Нинова
Източник: БГНЕС

БСП ще подкрепи ГЕРБ, ОП и ДПС в искането да отпадне давността за приватизационни престъпления, но под условие. Според левицата  предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията е половинчато, затова предлагат темата за приватизацията по време на прехода да се разшири с масовата приватизация, концесиите и групировките от прехода. Това заяви на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

"Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не", заяви Нинова. Нямам против да се разследва приватизацията, добави тя.

Какво стана с боновите книжки, кой приватизационни фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от тези книжки. Кой се облагодетелства от тях. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси на концесии, кой ги владее днес, какви такси плаща и плаща ли народът по-висока цена заради тези концесии?, пита Нинова.

Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата стоят членове на групировките на прехода, изтъкна Нинова. Тя настоява този въпрос да се отвори и да приключи: "Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата".

В събота бяхме насрочили организационен пленум, днес включихме и темата "промени в Конституцията". Ще ви кажем, когато Националният съвет на БСП се произнесе, посочи Нинова.

Социалистите искат изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов - дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация, който да докладва колко сделки са направени и кой не си е изпълнил приватизационния договор. Ще настояват също главният прокурор да бъде изслушан в правната комисия колко проверки са правени в годините за приватизация, колко производства са образувани и колко започнати производства не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност.

Във връзка с личното й участие в приватизацията, изтъквано често от ГЕРБ, Корнелия Нинова коментира, че приватизацията на "Техноимпекс" е проверявана няколко пъти и няма нищо против да се направи още една проверка. Но "Булгартабак" не е проверявано нито веднъж, както и 33 процента от ЕРП-тата, които продаде Борисов, каза тя. Нинова добави, че не е проверявано и това, което е продал Борисов като кмет на София. Аз съм насреща за четвърта проверка, да се готвят тези, които ще им е за пръв път, заяви тя.

Малко по-късно депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обяви на пресконференция в Народното събрание, че ГЕРБ има готовност за разговори по обявени от БСП теми за промяна в Конституцията.

Разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим, непосредствено преди срещата му с италианския премиер, съм упълномощена да предам решението му.ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията. Това каза на пресконференция в Народното събрание , предаде агенция Фокус.

„След истеричната пресконференция на БСП е време е да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат“, посочи тя. „Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията“, заяви Десислава Атанасова. „Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъпленията“, обясни тя. „За нас е важна политическата воля, очакваме тази политическа воля от страна на БСП“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Очакваме да не се чака произнасяне на партиен орган, било то и Консултативен съвет, а да действаме веднага“, посочи Десислава Атанасова. „Ако Корнелия Нинова има тази воля и не се крие зад юридически приоми започваме още утре“, каза още тя.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари