БСП сезира прокуратурата за фирми, свързани с Делян Добрев, той заплашва със съд за набеждаване

Делян Добрев
Източник: БГНЕС

Депутати от БСП внасят сигнал до прокуратурата за фирми, свързани с народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, които, според социалистите,  усвоявали огромен обществен ресурс. Това предаде БТА, позовавайки се на думите на депутата от БСП Елена Йончева на брифинг в парламента.

"Кум гейт е само на повърхността, само най-видимата част от тази афера. Налице е усвояване на огромен обществен, общински ресурс от един роднински кръг. Днес внасяме в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв. Това са група компании, търговски дружества, свързани помежду си чрез акционери, съдружници, управители. В тези дружества пряко или чрез свързани лица участват зетят на Делян Добрев - Даниел Гаргов, същият заема мястото на Делян Добрев в дружество "Форуком фонд имоти", след като Делян Добрев влиза в политиката.", обясни Йончева.

Настояваме прокуратурата да провери спечелване на обществени поръчки за саниране на блокове по програмата за енергийна ефективност от юни 2017 г., каза Йончева. Обществената поръчка е за 11 блока, явяват се 130 кандидата, 10 от блоковете са спечелени от фирми на зетя на Добрев Гаргов и свързани с него фирми, заяви Йончева.

"Настояваме прокуратурата да извърши проверка за участието на Делян Добрев в дружества, свързани с офшорни компании. Прилагаме документи, които показват, че роднинските фирми, които печелят огромни обществени поръчки в различни сектори в община Хасково, получават парични средства от офшорни компании на Сейшелските острови и Маршалските острови", отбеляза депутатът. Тя поиска прокуратурата да провери още как са обезпечени тези заеми и произхода на средствата.

"Настояваме прокуратурата да извърши проверка за произхода на средства за строителство на завод за палети от фирма "Визьор", която е собственост на родителите на Делян Добрев. По думите на собственика на завода стойността на завода е около 2 млн. лв. Тези 2 млн. лв. са заем, взет от офшорна компания чрез фирмата на зетя на Делян Добрев. Настояваме прокуратурата да провери произхода на тези средства", посочи Йончева.

"Делян Добрев за пореден път оттегли своята оставка. Смятам, че това е пример не само за човешко, но и за политическо нехайство", коментира Йончева. Според нея Добрев се е снишил.

Георги Свиленски от БСП припомни, че социалистите са подали сигнал до Конституционния съд по случая с неприетата от парламента оставка на Делян Добрев и съдът е образувал дело по казуса. На 22 декември Делян Добрев, разбирайки, че Конституционният съд, е образувал дело, оттегля своята оставка, допълни депутатът. Той попита какви обстоятелства са променили ситуацията, така че Добрев да оттегли оставката си като депутат. Бойко Борисов ли го помоли да оттегли своята оставка, попита още Свиленски.

По-късно Делян Добрев се закани да съди колежката си от левицата Елена Йончева за набеждаване. Не исках да я уплаша, според юристи внесените документи в прокуратурата вече означават, че г-жа Йончева иска да ме набеди и за опит за набеждаване може и трябва да носи наказателна отговорност, обясни той защо досега не се е обърнал към съда.

Сигурен съм, подчерта депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната парламентрна комисия, "че след края на тази история, защото тя сега започва, ще съдим всички ние заедно и ще получим доказателства за морала на г-жа Йончева".

Фирмите може да са свързани помежду си, но аз не съм свързано лице с тях, не съм кмет на Хасково, не съм възложител по смисъла на закона, за да имам конфликт на интереси с когото и да било и с поръчките, които някой печели, декларира още той. И отбеляза, че една от фирмите, за които Елена Йончева е изнесла информация, е печелила най-много поръчки в община Смолян, когато Дора Янкова от БСП е била кмет. Пак по думите му последните 10 от общо 11 поръчки са спечелени от този кръг фирми шест месеца след като ГЕРБ е излязъл от община Хасково и е поискал оставката на кмета.

Милионите бяха 100, станаха 50, след няколко месеца ще се окаже, че са нула, само че тогава няма да видите нито г-жа Йончева на тази трибуна, нито целия подкрепящ отбор, който беше зад нея, коментира в допълнение Добрев.

Той отрече и офшорки да са превеждали пари за фирми на родителите му, както твърдят от БСП. Инвестицията, за която говори Елена Йончева, била направена с кредит от юридическо лице в България.

Подадената и отхвърлена оставка създава прецедент, така Добрев отговори на колежката си - социалистка защо е оттеглил оставката си в края на миналата година. Той уточни, че решението на КС няма ретроактивна, по думите му, сила и важи за случаи занапред.

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари