БСП сезираха прокуратурата за сделката за ЧЕЗ и приватизацията на ЕРП-тата в Западна България

Източник: БГНЕС

От БСП внесоха сигнали в прокуратурата във връзка със сделката за ЧЕЗ и приватизацията на електроразпределителните предприятия в Западна България.

Сигналите са три. Първият  е относно проверка на финансирането по сделката. "На първо място настояваме да се извърши проверка на средствата, с които „Инерком България" кандидатства за закупуването на ЧЕЗ, каза депутатът от левицата Крум Зарков.

Вторият сигнал е за приватизацията на ЕРП-тата в Западна България, 67% от които бяха придобити от ЧЕЗ Прага. „Събрали сме документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ – през 2004 г. и през 2012 г. По отношение на продажбата на 33% през 2012 г. при правителството на Бойко Борисов ние питаме прокуратурата дали всичко това е направено законосъобразно, тъй като имаме документи, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяване на тази сделка“, подчерта Зарков. Според него от партията са се позовали на две енергийни стратегии. По-специално – на стратегията за продажба на енергоразпределителните дружества, където ясно е посочено, че държавата трябва да запази контролния пакет от 33%.

Третият сигнал е по досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител – длъжностно лице на ЧЕЗ България. Това производство е било образувано, че не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, в следствие на което са последвали големи щети. Питаме главния прокурор какво се е случило и какви са резултатите от това производство, заяви Зарков, цитиран от БГНЕС.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари