БСП: Dream team на Добрев и в държавната „Булгартрансгаз”

Dream team "Булгартрансгаз"

След скандала в Хасково, добил известност като "Кумгейт", от БСП заявиха на пресконференция днес, че моделът на управление с роднински и политически обвързаности съществува и в държавните дружества. Социалистите дадоха пример с държавното енергийно  дружество „Булгартрансгаз” ЕАД, в което са назначени близки хора на Делян Добрев от Хасково и Димитровград, които са членове на ГЕРБ. Тези назначения са от 2016 г.

„Булгартрансгаз” ЕАД се ръководи от двустепенна управленска структура. Тя включва Надзорен и Управителен съвет. Надзорният съвет се ръководи от председател и двама членове. Управителният съвет също се ръководи от председател и двама членове. Заместник-председателят на надзорния съвет на дружеството Владимир Митрушев е бивш заместник-кмет на Димитровград, област Хасково, а баща му е общински съветник от ГЕРБ. И двамата са от Хасково, членове са на партийната организация на ГЕРБ и са предложени и назначени от областния координатор на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев, обясниха от левицата. 

„Интересна е и фигурата на председателя на Управителния съвет на „Булгартрансгаз” ЕАД – г-жа Таня Захариева. Тя и в момента е общински съветник от политическа партия ГЕРБ и нещо повече – тя е председател на Общинския съвет в Хасково”, подчерта Атанас Зафиров – член на Изпълнителното бюро на НС на БСП.

От БСП обявиха още, че заместник-председателят на Надзорния съвет на дружеството Владимир Митрушев е бивш заместник-кмет на община Димитровград, който е в Хасковска област, а баща му е общински съветник от ГЕРБ. Изпълнителният директор на дружеството Георги Гегов пък живее с депутата от ГЕРБ Теодора Георгиева, а двамата са кумове на Пламена Ненкова, която работи в дружеството, и Александър Ненков, който също е народен представител от ГЕРБ, предаде БНР.

„Тази роднинска връзка и роднински зависимости се пренасят не само на общинско ниво, но и в държавните предприятия”, коментира Иван Иванов от БСП. Той подчерта, че „Булгартрансгаз“ до голяма степен определя енергийната политика в държавата и попита: „Докъде се простират пипалата на този октопод, заложен в основите си в Хасково?“

Моделът „Добрев” в Хасковска област обслужва изпълнителната власт и управляващото мнозинство. Той гарантира подчинението на българските граждани. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Валери Жаблянов, предаде БГНЕС. Оставката на Делян Добрев е симптом на сериозна вътрешнопартийна криза в ГЕРБ, която се развива пред очите на българското общество. Тя няма как да не се отрази на управлението, заяви Жаблянов.

БСП категорично отхвърля роднинския модел на функциониране на общинската власт в Хасковска област, който е създаден с цел финансови и други изгоди. Според Жаблянов моделът в Хасково деформира политическата система в страната. С тези си действия ГЕРБ монополизира политическото пространство в България. "Категорично оспорваме този модел и ще предприемем всички възможни мерки той да бъде разрушен", добави Жаблянов.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    Тръбахо
    А защо БСП мълчат за Делян Димитров - мъжът на Севда Арнаудова( пиарката на Борисов). Всъщност Борисов им е кум ...та Делян Димитров е в борда на Булгартрансгаз! Лесно е да се провери!
    Напиши отговор