НАЧАЛО » българия

БСП иска намаление на семестриалните такси

Идеята среща подкрепа от страна на просветния министър Анелия Клисарова

fb
3E news
fb
06-02-2014 10:22:00
fb

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова заяви, че подкрепя идеята за намаляването на размера на семестриалните такси, тъй като според нея това би дало шанс на повече хора да влязат в университет. Ние искаме да разширим достъпа до висше образование и не бива социалният фактор да е пречка, коментира тя по време на Парламентарната комисия по образование в четвъртък.

Законопроектът за изменение на Закона за висшето образование е внесен от група депутати от “Коалиция за България”. Тяхното предложение е всъщност семестриалните такси да се върнат на нивата си отпреди 2010 година, когато стойността им беше 30 на сто от базовия норматив, който се плаща от държавата за издръжката на един студент. Решението да бъдат вдигнати на 2/3 от субсидията бе взето от кабинета “Борисов” като антикризисна мярка, тъй като по онова време не бяха намерени други механизми да се подпомогнат висшите училища.

Макар и да се възползваха от възможностите, които даде законът, университетите все пак не се престрашиха да наложат максимално допустимото увеличение, за да не загубят потенциални кандидати. Повдигането на въпроса за понижаването на таксите обаче събуди негодуванието на ректорите. Предварителните изчисления сочат, че ВУЗ-овете ще загубят общо близо 25 милиона лева.

На въпроса как ще бъде компенсирана тази разлика Клисарова отвърна, че в новия бюджет за висшето образование са предвидени 21 млн. лв. повече спрямо предходната година. “Така ще успеем да ги компенсираме донякъде”, коментира тя. 3eNews припомня, че само преди седмица, когато излязоха тазгодишните рейтинги на висшите учебни заведения, министърът обясни, че въпросните средства ще бъдат разпределени единствено сред най-добре представилите се в класацията университе.

Вариант е и да се уеднаквят таксите във всички ВУЗ-ове, предложи ректорът на Университета за национално и световно стопанство професор Стати Статев. Макар и много социално, това предложение е неизпълнимо, подчерта просветният министър. Много е трудно, тъй като издръжката за инженерните, правни или медицински науки е много различна, обясни Клисарова.

Тя отрече законовите промени да са предизборен ход. По нейни думи, намалението е напълно актуално в настоящия момент и възможно да се постигне. Тъй като таксите се определят преди всяка учебна година, промените могат да влязат в сила най-рано през следващта, коментира министърът.

семестриални такси
намаление
висше образование
издръжка на студенти
Анелия Клисарова
По статията работи: