НАЧАЛО » българия

За първи път от 13 години БСП избира нов председател

fb
3E news
fb
27-07-2014 10:27:00
fb

БСП избира нов председател на заседание на 48-ия Конгрес на партията в зала 1 на НДК в София. Номинирани са 29 социалиста за поста на Сергей Станишев, но очакванията са голяма част от тях да си направят самоотвод. Шестима вече го строиха, това са - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. За първи път от 13 години БСП ще има нов председател.

Неофициално за фаворити за лидерския пост са сочени председателят на парламента Михаил Миков, зам.-председателят Мая Манолова и Драгомир Стойнев. Очаква се реалните кандидати, които ще се включат в надпреварата за лидерския пост, да са 7-8. Всеки ще разполага със 7 минути да развие вижданията си за бъдещето на партията. Гласуването ще бъде тайно.

За промяна в ръководството на партията се заговори след незадоволителните резултати на левицата на европейските избори. До свикването на конгрес за избор на нов председател се стигна по предложение на настоящия лидер на БСП Сергей Станишев. Той първо избра да отиде в Брюксел като евродепутат, а десетина дни по-късно обяви, че се оттегля от председателския пост в БСП.

Прогнозите са нито един от претендентите да не успее да спечели от първия тур и новият лидер да бъде избран на балотаж.

Форумът ще започне от 11.00 часа с реч на Сергей Станишев. След това ще бъдат представени проектите на политическите документи за участието на партията в предсрочните парламентарни избори. Откритата част на заседанието ще продължи до 13.00 часа.

БСП
партия
кандидати
Сергей Станишев
По статията работи: