НАЧАЛО » българия

Брюксел разследва Ирландия, Люксембург и Холандия за непозволена държавна помощ към големи корпорации

fb
3E news
fb
11-06-2014 12:52:00
fb

Европейската комисия започва официално разследване на фискалните мерки, предложени от Ирландия, Люксембург и Холандия на мултинационални корпорации като Apple, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БГНЕС. Брюксел проверява дали някои компании не се възползват от "по-благоприятен данъчен режим, отколкото им дават право регулациите на Европейския съюз", което се проявява като "непозволена държавна помощ", твърди WSJ.

Няколко големи компании като Apple, Google и Amazon бяха взети на прицел от много западни правителства заради счетоводни трикове, които използват и това им позволява да плащат само малък процент от данъците в някои страни.

Разследването е в рамките на по-широкoмащабна акция от страна на ЕС срещу укриването на данъци, борбата срещу което стана приоритет за европейските лидери.

Ако се "установи, че компаниите са получили държавна помощ, може да бъде поискано възстановяване на средствата", пише WSJ, като същевременно отбелязва, че на практика", такива искания са редки".

В Съединените щати парламентарна комисия разследва през 2013 г. мрежата от чуждестранните дъщерни дружества, използвани от Apple, за заобикаляне на плащането на данъци върху десетки милиарди долари печалба. Без да обвинява компанията за незаконни действия, комисията особено посочи позицията на Ирландия, която предлага корпоративен данък от едва 12.5%, докато средната ставка за еврозоната е 23%.

държавна помощ
разследване на ЕК за непозволена държавна помощ
Ирландия
Люксембург и Холандия на
Ирландия
Люсксембург
Холандия
Apple
Google
Amazon
По статията работи:

Галина Александрова