НАЧАЛО » българия

Брюксел: Продължава проверката за злоупотреба с господстващо положение на пазара на природен газ в България

fb
3E news
fb
27-11-2017 04:36:00
fb

Европейската комисия продължава проверката, започнала преди две години срещу "Български енергиен холдинг" (BEH) и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД за предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара на природен газ в България. Това заяви говорител на ЕК в понеделник. "В този случай изпратихме нашите възражения, засега не мога да съобщя какви ще бъдат следващите стъпки," добави говорителят, цитиран от БТА.

През март 2015 г. Европейската комисия изпрати изложение на възражения до BEH, с което информира за предварителното си становище, че държавният холдинг може да е нарушило антитръстовите правила на ЕС, като възпрепятства достъпа на конкуренти до инфраструктурата за пренос на природен газ в България. Документите са изпратени също до дъщерното дружество на БЕХ за доставка на газ "Булгаргаз" и до неговата дъщерна компания газопреносен оператор "Булгартрансгаз".

Комисията изразява загриженост, че BEH и неговите дъщерни дружества могат да възпрепятстват конкурентните компании да получат достъп до инфраструктурата, от която се нуждаят, за да се конкурират успешно на газовия пазар в България. Ако опасенията са оправдани, това поведение би било бариера за развитието на конкуренцията на пазарите за доставки на газ в страната, смятат от ЕК.

ЕК е на мнение, че гражданите и бизнесът в ЕС следва да могат да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките. За да се съревновават на българския пазар за доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ - преносната мрежа и националното газохранилище, и ЕК трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп, коментира в началото на процедурата еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Ако опасенията са обосновани, това поведение е ограничило и продължава да ограничава конкуренцията на пазара за доставка на газ в България в разрез с правилата на ЕС. Ако ЕК стигне до заключението, че има доказателства за нарушение, тя може да издаде решение за забрана на съответното поведение и да наложи глоба до 10 процента от годишния оборот на дружеството.

Глобата, която ЕК може да наложи в случая, може да достигне 330 милиона евро, съобщи в интервю за българското национално радио в неделя министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Интервюто бе направено няколко дни след като парламентът прие резолюция, изискваща от правителството да отхвърли сделка с Европейската комисия, която би намалила глобата с до 30%.

В замяна на намалената глоба България трябваше да признае отговорност за прилаганите в миналото неправомерни практики и да приложи частична денационализация на "Булгартрансгаз".

Правителството подкрепи сделката, но законодателят гласува резолюция, която отхвърли тази възможност и възложи на министрите да обжалват решението на ЕК.

Европейска комисия
БЕХ
Булгаргаз
Булгартрансгаз
злоупотреба с господстващо положение
пазар на природен газ
достъп
газопреносна мрежа
газохранилище
конкуренция
санкция
По статията работи:

Галина Александрова