НАЧАЛО » българия

Брюксел ни заплашва със съд заради споразумението със САЩ за икономическа и техническа помощ

Според ЕК документът нарушава принципите на конкуренцията, тъй като върху беезвъзмездната помощ не се начислява ДДС

fb
3E news
fb
04-03-2014 12:12:00
fb

 

Споразумението между България и САЩ за икономическа, техническа и друга помощ противоречи на евродирективите и страната ни трябва да излезе от него. Това поиска Европейската комисия с аргумента, че споразумението ни с Вашингтон нарушава принципите на конкуренция, защото върху безвъзмездно предоставяните суми не се плаща ДДС.

Прекратяването на договора обаче поставя под въпрос милиони долари, които всяка година страната ни получава от САЩ. Само от 1990 до 2007 г. България е получила 600 милиона долара. Основен получател на американската помощ - 99.14%, е военното министерство, пише Дарик Финанс.

Казусът не е от вчера, но на 7 февруари е изтекъл крайният срок, в който София е трябвало да информира Брюксел за решението си. В противен случай ще бъде сезиран съдът на Европейския съюз по започналата наказателна процедура.

Проверка на в. "Сега" показва, че въпросът е бил обсъждан на последното заседание на Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет дни преди да изтече крайният срок. На него е станало ясно, че управляващите не са успели да се справят с казуса заради продължаващи преговори между България и САЩ около разпоредбите в документа.

Споразумението между България и САЩ е гласувано от парламента през 1998 г. Спорните текстове са свързани с освобождаването от мита и данъци на вноса или закупуването на стоки, финансирани от САЩ - например военна техника. Европейската директива за облагане с ДДС обаче не предвижда подобно освобождаване от данъчно облагане. От Брюксел смятат, че България не би трябвало да позволява безмитен внос на всички видове стоки единствено въз основа на факта, че те са финансирани по линия на споразумението със САЩ.

За да не се наложи страната ни да излезе от споразумението, между София и Вашингтон са били проведени преговори, на които е било договорено бенефициентите да плащат ДДС върху получените стоки. В средата на януари обаче от американска страна са поискали държавата да плаща данъка. Това е станало, след като САЩ са направили опит да предоставят помощ на бежанците в разгара на кризата с тях, но държавната агенция е отказала заради липса на средства, с които да покрие ДДС-то. Институциите не предоставиха информация за каква сума става дума.

Новото предложение на САЩ засега не се приема от българската страна, тъй като отново ще е в нарушение на евродирективата.

Това е заявено в различни позиции на финансовото и външното министерство. "Българските институции провеждат интензивни преговори с американската страна за промяна в спорния текст, като се договаря подходяща редакция, която да е приемлива за България, за САЩ и за ЕК и същевременно да не води до намаление на собствените ресурси на Европейския съюз и нарушаване на правилата за конкуренцията", коментираха пред "Сега" от финансовото министерство. Целта е да бъде отстранено противоречието и прекратена откритата наказателна процедура от Европейската комисия. В същото време да се запази и споразумението за помощите със САЩ.

сащ
Споразумение за икономическа и техническа помощ
Европейска комисия
наказателна процедура срещу България
По статията работи:

Галина Александрова