НАЧАЛО » българия

Британска делегация посети АЕЦ "Козлодуй"

fb
3E news
fb
05-03-2014 04:15:00
fb

Британският министър на енергетиката и климатичните промени баронеса Сандип Върма, придружена от посланика на Кралство Великобритания в България Негово Превъзходителство Джонатан Алън, посети във вторник АЕЦ “Козлодуй”. В делегацията бяха включени също експерти от британския Департамент по търговия и инвестиции (UKTI) и специалисти от водещи компании от ядрената енергетика и газовата индустрия на Обединеното кралство, съобщиха от централата.

“За АЕЦ “Козлодуй” – най-голямата атомна централа в региона, сега тече година, в която се срещат миналото, настоящето и, надявам се, дълготрайното бъдеще на българската ядрена енергетика”, каза при посрещането на гостите изпълнителния директор на централата Иван Генов.

В изказването си баронеса Върма изтъкна силните страни на Великобритания – пионери и в експлоатацията, и в извеждането на ядрени съоръжения, и изрази надежда за продължаване на доброто сътрудничество между българските и британските ядрени компании.

Делегацията от Великобритания посети командната и машинната зала на работещия 1000-мегаватов 6 блок.

По повод предстоящата през септември т.г. 40-годишнина от откриването на АЕЦ “Козлодуй” – първата атомна централа в Югоизточна Европа, министър Върма връчи почетен плакет. Баронеса Върма се срещна с представители на сдружение “Жените в ядрената индустрия – България” и на Българското ядрено дружество.

АЕЦ Козлодуй
Великобртания
По статията работи:

Маринела Арабаджиева