НАЧАЛО » българия

БПГА: Понятие "ведомствена бензиностанция" няма

fb
3E news
fb
28-11-2015 06:04:00
fb

Незаконните горива се реализират основно на така наречените "ведомствени бензиностанции". В същото време понятие „ведомствена бензиностанция“ няма. Това коментира на семинар председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Това са бензинови колонки, които може да се поставят от всеки собственик на 50-100 автомобила, а повечето от тях се появиха след разтурянето на ТКЗС-та, след това навсякъде.

По данни на БПГА регистрираните в страната т.нар. ведомствени бензиностанции са 6 800. Те трябва да се използват примерно само за зареждане на техниката на съответният собственик, но по-често на тях се реализират горива, за които не се плаща акциз.

Не е ясно какви количества се реализират, проблем има и с качеството на продаваните от тях горива. Собствениците на тези "ведомствени бензиностанции" обаче продават горивата на по-ниски цени като подлъгват потребителите, независимо, че качеството на горивата на тях е по-често лошо, дори и разредено с вода. Друга форма от която се възползват собствениците на тези обекти е продажбата на маркирина горива, предназначени за отопление на обществени учреждения.

По думите на Делчев повечето от "ведомствените бензиностанции" са основен канал за реализация на контрабандни горива. 

В законодателството няма термин "ведомствена бензиностанция". Собствениците им използват вратичка в законодателството или по-точно пропуск в нормативната уредба, стана ясно от обяснението на Светослав Бенчев от БПГА. На тях трябва да се зарежда само земеделската техника на съответното стопанство, но всъщност те не са свързани с НАП, не са подложени на наблюдение и метрологичен контрол, не се следи за правилата на противопожарна безопасност. Всъщност не е ясно кой ги контролира. По думите на Бенчев те често използват за пренос на горива дори цистерни за млако, а има и случаи след поръчка онлайн да се пренасят и горива с бидони.

Агенция Митници и НАП нямат обаче достатъчно капацитет да оказват контрол върху тези обекти.Въпреки това от БПГА са категорични, че държавата трябва да се произнесе ясно по казуса "ведомствени бензиностанции" от една страна и от друга да засили санкциите спрямо тях при установяване на нарушения. Обществото трябва да бъде информирано, че те не плащат данъци и акциз, смятат от асоциацията.

Загубите на хазната от контрабандата на горива е близо 800 млн. лв. Средногодишно в държавата се реализират приблизително 2 млн.литра горива (без армията), като според статистиката това е 30 процента сив сектор. На всеки незаконен тон гориво се губят към 1000 лева от акциз и ДДС, припомни Делчев, като допълни, че освен това от страна на държавата няма особено високи изисквания по отношение на вноса на горива.

контрабанда на горива
НАП
БПГА
Агенция Митници
ведомствени бензиностанции
По статията работи:

Маринела Арабаджиева